Читај ми!

Како до посла у Србији

Савез самосталних синдиката Србије предлаже да се радницима, који због реструктурирања јавних предузећа остану без посла, обезбеде плате кроз државне субвенције. Из Националне службе за запошљавање поручују да је потребно развијати предузетништво, уз одређени подстицај државе. Министарство рада најављује Акциони план за запошљавање.

Представници синдиката очекују да ће стопа незапослености од 23,5 одсто почети да се смањује тек 2014. године, док представници власти очекују да ће се раст стопе незапослености зауставити у овој години.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић процењује да у овој години не треба очекивати бољитак, у смислу смањења незапослености, већ тек у 2014. години.

Учествујући у емисији РТС-а "Упитник", Орбовић је изнео податак да је у 2012. између 100 и 300 радника дневно добијало отказ у Србији.

Због најављеног реструктурирања јавних предузећа очекује се да ће без посла у 2013. остати око 60.000 људи, рекао је Орбовић и додао да би за њих требало обезбедити плате кроз државне субвенције.

Коментаришући податак да велики број људи у Србији ради "на црно", Орбовић је рекао да део кривице сноси и држава која гледа "кроз прсте" на ту појаву, ради очувања социјалног мира.

Директор Националне службе за запошљавање Дејан Јовановић очекује да ће у 2013. години раст незапослености бити заустављен. Јовановић верује да ће борба против корупције и криминала довести до нових инвестиција и раста запослености, уз већ најављене промене у законској процедури за отварање нових радних места.

Излаз из ове ситуације је развој предузетништва, уз одређени подстицај државе, нагласио је Јовановић и додао да је кљуцни део проблема структура незапослених, јер једна трећина или око 240.000 незапослених нема одговарајуће стручно образовање, а од тога око 80.000 нема основно образовање.

Државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Зоран Мартиновић рекао је да је у прошлој године девет одсто запослених изгубило посао, али је посао добило нешто преко три одсто.

Главни разлог што је у прошлој години смањена незапосленост су сезонски послови, рекао је Мартиновић и навео податак да је на "црном" тржишту ангажовано око 12 одсто незапосених у Србији или готово 400.000 људи.

Мартиновић је најавио и доношење Акционог плана за запошљавање, који би ускоро требало да усвоји Влада Србије, у цијем ће фокусу бити млади.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи