Читај ми!

"Позитиван прираштај" предузећа у 2012

У Србији 2012. године основано 1.293 предузећа више него што је угашено, чиме је забележен благи позитиван прираштај у укупном броју фирми, навела је Агенција за привредне регистре. Међу новооснованим привредним субјектима преовлађивале су трговинске, угоститељске и услужне делатности.

Агенција за привредне регистре објавила је да је у Србији 2012. године основано 1.293 предузећа више него што је угашено, чиме је забележен благи позитиван прираштај у укупном броју фирми.

Према подацима АПР-а, у прошлој години регистровано је 8.648 нових предузећа, што је за два одсто више него у 2011, док је број регистрованих нових предузетника смањен за 6,7 одсто, на 30.200.

Посматрано према делатностима, и у 2012. години, као и претходних година, међу новооснованим привредним субјектима преовлађивале су трговинске, угоститељске и услужне делатности (таксирање, козметичке и фризерске услуге и рачунарско програмирање).

Територијално, највише је нових предузећа и предузетника у Београду, Новом Саду, Нишу, Суботици, Панчеву и Крагујевцу.

Од укупног броја новооснованих привредних друштава и предузетника, више од 47 одсто предузећа и око 26 одсто предузетника регистровано је са седиштем у београдским општинама.

Прошле године је обрисано 7.355 привредних друштава што је упола мање него у 2011. години, док је број предузетника обрисаних из регистра смањен седам одсто на 32.853.

Агенција за привредне регистре навела је да је у поређењу са преткризном 2008. годином, прошле године обрисано за око 42 одсто више предузећа и за око пет одсто мање предузетника. На повећање броја обрисаних привредних друштава у 2010. и 2011. години, када је забележен рекордни број од 13.581 обрисаног предузећа, највише је утицала примена аутоматског стечаја, која је у прошлој години обустављена пошто су те одредбе Закона о стечају проглашене неуставним, наводи се у саопштењу.

Агенција за привредне регистре навела је да је на крају 2012. године у Србији било регистровано 105.105 активних привредних друштава и 218.127 предузетника.

На основу тих података, оценила је Агенција, може се указати на стабилизовање укупног броја привредних субјеката у Србији који се крећу око 105.000 привредних друштава и око 220.000 предузетника.

У Регистру привредних субјеката на крају 2012. било је регистровано и 5.686 привредних друштава у процесу ликвидације и 2.647 у стечајном поступку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи