Муке са отплатом кредита

Камате на кредите у еврима неће расти, а динарске позајмице зависиће од инфлације, поручују банкари.

Према свим прогнозама камате на кредите у еврима неће расти у овој години. Када је реч о динарским позајмицама оне ће зависити од инфлације. Осим са каматама велики број клијената има проблема и са отплатом кредита.

Оно што је за Европу лоша вест, за дужнике који отплаћују кредите у еврима је добра. Док год Европа буде имала слаб привредни опоравак, не треба очекивати раст еурибора, камате која утиче на цену кредита у еврима, а која износи 0,75 одсто.

Када се на њу у Србији додају марже и ризик земље, камате се крећу од четири до 10 одсто, што је два пута више него у земљама Европске Уније.

"Централне банке на западу у зони евра воде експанзивну монетарну политику, зато ту очекујемо ниске каматне стопе на евро и на долар и то ће последично имати утицај и код нас на базичне каматне стопе. Очекујемо да ће и даље бити ниске", рекао је Зоран Петровић из "Рајфајзен" банке.

Сваки трећи кредит је у динарима, а њихова цена за сада је једначина са више непознаница. Она зависи од инфлације и од тога хоће ли Народна банка да повећа основну каматну стопу која сада износи 11,25 одсто.

Због тога, кредит у динрима може да има камату и до 30 одсто и то најчешће када је реч о картицама.

"Проблеми који постоје са инфлацијом ће наметнути Народној банци Србије, бар у првом полугођу, да подиже референтну каматну стопу и на тај начин динарски део кредита нема шансу да се смањује", објашњава Горан Питић из "Сосијете женерал банке".

Ипак, ни високе марже банака не треба узети здраво за готово.

"Оне заиста јесу много високе у Србији о узрок томе је што Србија нема довољно домаће штедње, другим речима, сви ми мало штедимо. Наше банке су принуђене да повлаче средства из својих централа а то је наскупљи извор финансирања", истиче председник Савета гувернера НБС Небојша Савић.

Према његовим речима, за Србију ајбоље било да повећа домаће изворе финансирања и да смањи ризик зајма. 

Док се чека да кредити појефтине, тражи се решење и за оне који не могу да их враћају. Непосредно пред нову годину из централне банке објављено је да ће такве фирме своје кредите моћи да уступају другим компанијама, што јесте део међународне праксе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи