Празнични удар на новчаник

Нова година је за нама али нам стижу Бадњи дан и Божић, гужве на пијацама и у продавницама. Стиже и празнични трошак, који је за просечну српску породицу и до 20.000 динара, а ускоро ће и српска Нова година и нови, празнични удар на новчаник.

Само што је завршена прослава Нове године, предстоји нам ново славље. Бадњи дан и Божић. Поново празници,али и нови трошкови. На пијацама, у рибарницама и радњама, гужве. Неки процењују да је за прославу Божића просечној породици потребно и до 20.000 динара. Данас је и поред високих цена, трговцима промет нешто већи.

Неки су само допуњавали новогодишње залихе, а неки су у куповину кретали из почетка. Набавка је обично почињала од бадњака.

Бадњак је коштао између од 50 до 200 динара. У рибарници је ослић најтраженији. Цена између 420 и 450 динара. Пастрмка је 550, а филе сома од 270 до 380 динара.

"Све иде у нормалним количинама зато што је Божић велики празник и цене не утичу на продају. Највише се купује јефтинија риба", каже продавачица у рибарници.

Гужве су и пијаци на тезгама са сушеним воћем. Купује се по 100, 200 грама, кажу трговци.

Да би докупили још по нешто, после рибарнице и пијаце многи су данашњу куповину завршавали у продавници.

Грађани кажу да су цене много више у односу на прошлу годину, а да су плате остале исте.

Наташа Шареновић, продавачица, каже да се немаштина не осећа, јер сви чувају задњи динар за празнике.

"У суштини за ове Божићне празнике, да би једна породица покуповала све што је потребно, са месом, печењем, коштуњавим воћем, пићем треба бар једно двадесетак хиљада", каже један од купаца.

Када прође Божић, следи још једна прослава. Српска нова година. А онда треба издржати до краја јануара са вишком холестерола и мањком пара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи