Читај ми!

Ефикасније коришћење енергије 2013. године

Закон о ефикасном коришћењу енергије требало би да буде усвојен у првом тромесечју 2013. године, рекао помоћник министра енергетике Србије Дејан Трифуновић. Намера је да се законом да обезбеди и стимулише одговорно, рационално, ефикасно и одрживо коришћење енергије.

Помоћник министра енергетике Србије Дејан Трифуновић најавио је да би Закон о ефикасном коришћењу енергије требало да буде усвојен у првом тромесечју 2013. године. Циљ закона је да обезбеди и стимулише одговорно, рационално, ефикасно и одрживо коришћење енергије.

"Закон ће се у процедури Владе Србије наћи до краја године, након чега ће у првом тромесечју наредне године бити усвојен и у парламенту, а највећи ефекти закона очекују се 2014. године", рекао је Трифуновић на јавној расправи о том закону

"Закон ће допринети повећаној сигурности снабдевања енергијом, смањењу увозне зависности, повећању конкурентности привреде и стандарду грађана", рекао је Трифуновић.

Помоћник министра енергетике најавио је да ће се створити и услови за запошљавање високо стручних кадрова и омогућити лакше испуњење обавеза државе у погледу примене обновљивих извора енергије.

Закон ће смањити негативне ефекте сектора енергетике на животну средину и емисију угљен диоксида, рекао је Трифуновић, наводећи да ће омогућити и испуњавање обавеза према енергетској заједници и помоћи у процесу придруживања Европској унији.

"Законом се иде ка стратешком плану и међународној обавези Србије да уштеди девет одсто бруто финалне потрошње енергије до 2018. године", рекао је Трифуновић.

Потрошња енергије у Србији је бар два до три пута већа него у ЕУ, рекао је помоћник министра и додао да је Србија веома зависна од увоза енергената - чак 33,6 одсто узвози, и да је емисија гасова са ефектом стаклене баште из енергетског сектора 76 одсто.

Трифуновић је навео да ће законом бити обухваћени индустрија услуге, јавни сектор, домаћинства и транспорт, односно производња, пренос и дистрибуција енергије, као и произвођачи, увозници и продавци производа који утичу на потрошњу енергије.

Законом су обухваћени и власници котлова снаге веће од 20 киловата, као и власници система за климатизацију снаге веће од 12 киловата.

Закон уводи организовано управљање енергијом, енергетске прегледе објеката, означавање прозивода који значајно утичу на потрошњу енергије, као и минималне захтеве у погледу енергетске ефикасности.

Уводи и наплату енергије према потрошњи, захтеваће се екодизајн, енергетска ефикасност биће уведена као критеријум у јавне набавке, а једна од кључних новина биће и буџетски фонд за енергетску ефикасност.

Локалне самоуправе са више од 20.000 становника мораће да донесу програм унапређења енергетске ефикасности у транспорту од три године, као и да имају утврђивање и праћање индикатора потрошње енергије у саобраћају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи