Читај ми!

Петровић: Већи мањак у буџету

Председник фискалног савета Павле Петровић каже да је буџет за наредну годину нереалан јер недостаје 25 милијарди динара, односно 0,7 одсто БДП-а да би се остварио циљ од 3,6 одсто.

Србија би ове године требало први пут да добије буџет у законском року, а не тик пред Нову годину, као што је био случај претходних година. Без обзира на прекид расправе у Скупштини, очекује се да ће до краја следеће недеље посланици гласати о рачуници и финансирању државне касе коју је Влада предвидела за 2013. годину.

Председник фискалног савета Павле Петровић каже да је буџет за наредну годину нереалан јер недостаје 25 милијарди динара, односно 0,7 одсто БДП-а да би се остварио циљ од 3,6 одсто.

Гостујући Дневнику РТС-а, Петровић је рекао да се проблем углавном појављује на страни расхода, али да га има и на страни прихода.

"На страни расхода то је велико резање роба и услуга, што поздрављамо, али је проблем што иза тога не постоје одговарајуће мере које би то смањење учиниле кредибилним. Други велики проблем су субвенције које могу да се истргну контроли и да буду веће него што су очекиване", рекао је Петровић.

Према његовим речима, трећи део су социјална давања која ће можда бити већа пошто ће инфлација бити већа него што је у овом буџету предвиђено.

Фискални савет процењује да ће мањак у државној каси бити већи од 3,6 одсто и да ће изности око 4,2 одсто БДП-а.

"Ту долазе и доцње које држава има и чији би део требало да се исплати следеће године што би додатно повећало мањак", рекао је Петровић.

Влада је најавила да ће бити строга контрола сваког министарства колико ће да троши.

"Ако је тако, ми предлажемо да се квартално прати како ће министраства да троше, да ли ће бити у својим оквирима и да после три месеца можемо да реагујемо", каже Петровић.

Предлог фискалног савета јесте да се ово праћење настави током целе године и да се влада обавеже на аутоматске мере у случају да се расходи повећају, каже Петровић.

"Фискална консолидација, смањење дефициата јесте потребан и неопходан услов да би се изашло из кризе и покренула економија и мислим да је у правом тренутку предузета, али да је  питање његовог остварења", закључио је председник Фискалног савета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару