Читај ми!

Арапи улажу у српску пољопривреду?

Од идеја, да се арапским компанијама по повољним условима без тендера да у закуп 25 хиљада хектара земљишта, брзо се одустало. Сада се преговара о сувласништву у неком од 10 пољопривредних комбината. Из Владе најављују да би у руке Арапа први могао да пређе део ПКБ-а.

Одавно се Уједињени Арапски Емирати нису тако често помињали као протеклих недеља, од када је Влада саопштила да су спремни да стотине милиона евра уложе у српску пољопривреду и системе за наводњавање.

Од прве идеје, да им се по повољним условима, без тендера, у закуп да 25 хиљада хектара, брзо се одустало. Сада се преговара о сувласништву у неком од 10 пољопривредних комбината. Из Владе најављују да би у руке Арапа први могао да пређе део ПКБ-а.

Да је фирми "Ел Дахра" запао за око Пољопривредни комбинат Београд и да се с њима преговара, и то о газдинству "7. јули", радници су, кажу, сазнали из медија.

"Ми се само залажемо да ПКБ настави континуитет производње у ратарском и сточарском делу јер се бојим да ћемо за једну до две године бити главни увозници сировог млека, ако ПКБ не стане са својом производњом", објашњава Војислав Борисављевић из Одбора самосталног синдиката пољопривреде.

У министарству финансија кажу да су често суочени с неразумевањем онога што желе да ураде.

"Многа газдинства, па и ПКБ налазе се у реструктурирању то значи један специјални повлашћени статус, то значи да ви радите можда добро али не плаћате никакве обавезе", истиче државни секретар у Министарству финансија Влајко Сенић.

Међутим, синдикати кажу да од марта ПКБ на време плаћа све обавезе држави, да две хиљаде радника у просеку зарађује 46 хиљада динара, и да је 15 милиона евра уложено у производњу, механизацију и објекте

"ПКБ дугује само држави порезе и доприносе 1,8 милијарди, а приписано му је две милијарде камата, што нико неће да каже , може данас да врати све дугове продајом 20 хектара грађевинског земљишта поред зрењанинског пута", наглашава Милисав Ђорђевић из Самосталног синдиката ПКБ-а.

Да о продаји ПКБ постоји преписка између градских власти и министарства финансија потврђено  је РТС-у и у кабинету градоначелника Драгана Ђиласа.

Иако се пре две недеље говорило да Београд није за продају ПКБ-а, сада кажу тачно је да је град спреман да прода део тог комбината - газдинство "7. јули" на сурчинској страни Саве од чијих је пет хиљада хектара нешто више од половине у власништву републике.

"Не видим разлог зашто се у овом тренутку продају пољопривредна предузећа страним фирмама, имајући у виду да цена земљишта и хране расте и да су то површине земљишта које се налази на изузетно монополском положају у близини Београда и да су ту најмањи трошкови од произвођача до тржишта", објашњава агроекономиста Миладин Шеварлић.

Градске власти кажу да ПКБ, од када га је преузео Београд, послује позитивно и да ове године очекују добит од 12 милиона евра. Процена града је да ће зарада 2015. године достићи 40 милиона евра и да би тада требало тражити стратешког партнера.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару