Читај ми!

Изменом закона до лакшег отпуштања

Привредници у Србији затражили измену закона о раду који ће омогућити лакше отпуштање. Постојећи Закон о раду веома компликује процедуру отпуштања радника, сматра председник "Послодавца" Миодраг Костић. Премијер Дачић најавио измену закона у наредној години.

Представници привредника у Србији затражили су измену закона о раду који ће омогућити лакше отпуштање. Америчка привредна комора организовала је конференцију "Прво пролазно време - 100 дана нове Владе", на којој је, осим челника најзначајнијих компанија у Србији, учествовао и премијер Ивица Дачић.

Председник пословног удружења "Послодавац" Миодраг Костић сматра да постојећи Закон о раду веома компликује процедуру отпуштања радника и више води рачуна о запосленом који треба да добије отказ, него о ономе који треба да остане да ради.

Костић оцењује да у земљама у развоју радно закондавство треба да буде много флексибилније и као пример наводи државе југоисточне Азије које се убрзано развијају.

За привлачење страних инвестиција није довољно само смањити порез, обезбедити инфраструктуру и политичку стабилност, већ је потребно омогућити и лакше отпуштање и запошљавање радника, додаје Костић.

Миодраг Костић се нашалио да му је било много лакше да се разведе од жене него да отпусти радника.

Други потпредседник Америчке привредне коморе Зоран Петровић каже да нови закон о раду не треба да буде само ствар договора послодаваца и запослених, већ да треба узети у обзир и популацију која нема посао.

Према његовој оцени, уколико закон спречава лако отпуштање радника нема простора за ново запошљавање, па због чега и његове одредбе треба учинити много флексибилнијим.

Потпредседник Привредне коморе Србије Мирослав Милетић посебно указује на потребу смањења административних и бирократских препрека у будућем закону о раду, јер оне, како каже, успоравају процес запошљавања и отпуштања и тако штете интересима и послодаваца и запослених.

Премијер Србије прихвата сугестију да закон о раду мора да буде промењен, али додаје да садржај тог акта треба да договоре радници и послодавци.

"Хоћу да радници у Србији имају иста права као и у земљама из којих долазе инвеститори, ако већ не могу да имају исте плате", истиче Дачић.

Премијер додаје да је у Србији било примера "дивљег капитализма" који је радио и против закона и против добрих обичаја, али да то не значи да будући закон треба да смета добром и ефикасном пословању у Србији.

"Не би било добро да страни инвеститори не поштују она правила у Србији која поштују у својој земљи. Ја то нећу никоме дозволити. Нисмо у времену самоуправљања, али ни у дивљем капитализму", наглашава Дачић.

Ивица Дачић каже да је циљ да се закон о раду измени у току наредне године. Према његовим речима, термин доношења новог закона зависиће од исхода социјално-економског дијалога, јер је веома битно да тај нови акт уважи услове рада и пословања у Србији у 2013. години.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару