Читај ми!

Криза покренула хипотеке

Због економске кризе и отпуштања, грађани који су узимали стамбене кредите, губе некретнине. Било је лакше задужити се него отплаћивати стамбене позајмице, па се три до пет одсто некретнина нашло на добошу због покренутих хипотека.

Економска криза која траје четири године највише је погодила фирме које су отпустиле 300 хиљада радника. Многи од бивших запослених узимали су стамбене кредите за које су банке одвојиле три милијарде евра. Међутим, изгледа да је било лакше задужити се него отплаћивати стамбене позајмице, па се три до пет одсто некретнина нашло на добошу због покренутих хипотека.

Губитак некретнине због кредитне неспособности може да буде гори од немаштине. Банке се нерадо одлучују да одузму некретнину, али после исцрпљивања свих могућности кућа или стан ипак ће се наћи на сајту за аукцију. У националној корпорацији за гарантовање стамбених кредита кажу да ситуција још није крајње узнемиравајућа, али да су показатељи лоши.

Јелена Анђић из Националне корпорације за осигурање стамбених кредита, каже да та корпорација од 70.000 кредита колико је осигурала, тренутно врши плаћање 360 стамбених кредита.

Иако смо протеклих месеци видели неколико потресних породичних прича због губитка некретнине, у Националној корпорацији саветују да је у таквој ситуацији боље да људи сам нађу купца јер се тако добије боља цена, него ако то уради банка. Банкарска пракса у тим случајевима је свуда у свету иста али није свугде и толико сурова.

Еконосмки консултант из Јужне Африке Александар Миловановић, објашњава да у Јужној Африци зима траје од маја до септембра и у тим месецима није дозвољена избацивање на улицу жене са децом, а и кад их избацују процедура је дуга и траје од три до шест месеци.

"Не може да је избаци банка него мора да добије судско решење након кога долази шериф који читаву процедуру организује у року од три до шест месеци", истиче Миловановић.

Крајем осамдесетих и деведесетих година прошлог века већина викендица и кућа саграђена је динарским кредитима које је већ после неколико година инфлација обезвређивала. То је остало у лепом сећању нашим родитељима али са индексираним кредитима то више није могуће.

Како каже Мијат Лакићевић, из Новог Магазина, уколико не можете да плаћате кредит за стан, селите се на периферију.

"Ако имате ниску пензију а имате петособан стан у центру Београда и не можете да плаћате кирију, селите се у Раковицу, у Младеновац, у Батајницу тако да имате и паре и стан", истиче Лакићевић.

А када је реч о становима њихова цена ће увек бити изнад куповну моћи становништва јер за сада не постоји право тржиште.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару