Читај ми!

Новчаник пунији, корпа празнија

Просечно домаћинство у Србији за годину дана повећало је своје приходе за 1.406 динара. Међутим, малопродајне цене у просеку су веће 12,9 одсто у односу на исти месец претходне године. Разлог за раст цена је прилично затворено српско тржиште и недовољна конкуренција, кажу екомомисти.

Цене скачу, а увозници, произвођачи и трговци одговорност пребацују једни на друге. Цех плаћају потрошачи.

У октобру 2012. године малопродајне цене у просеку су веће 12,9 одсто у односу на исти месец претходне године. За годину дана просечно домаћинство у Србији повећало је своје приходе за свега 1.406 динара.

У другом кварталу ове године месечно је располагало са 51.467 динара. И потрошачке организације и економисти се слажу да је основни разлог за раст цена прилично затворено српско тржиште и недовољна конкуренција.

Од октобра прошле, до октобра ове године цена купуса је готово дуплирана. Кромпир и банане поскупели су око 60 одсто. И свињска маст скупља је за око 60 процената. Пасуљ и лимун су упола скупљи него пре годину дана.

На поскупљења утиче и прилично затворено српско тржиште, сматрају у потрошачким организацијама.

Председник националне организације потрошача Србије Горан Паповић рекао је да Србија мора да се ослободи монопола како трговачког, тако и произвођачког и да отвори врата здравој и озбиљној конкуренцији.

"Док год се Србија не отвори, односно док се не измени Закон о трговини и Закон о заштити потрошача и не отвори простор, да не постоји забрана за отварање нових трговинских ланаца, Србија ће бити суочена са монополом", навео је Паповић.

Разлог за раст цена су и лоше пословне одлуке неких произвођача и трговаца,који своје губитке преносе на потрошаче, сматрају економисти.

Економиста Горан Николић каже да је главни проблем криза са којом се суочавамо годинама и држава.

"Наша економска политика се са тим проблемом може суочити на два начина. Први је да смањимо реалне плате, други је да пустимо да цене константно расту. Ми смо се определили за овај други приступ који је у ствари новчана илузија. Људи мисле да имају исто новца, а у ствари имају реално мање новца", рекао је Николић.

Просечна септембарска плата у Србији била је око 40.000 динара и само је 2.000 већа него пре годину дана.

Колико је опала куповна моћ, показује податак да од просечне плате сада можемо купити 57 литара уља мање него у исто време лане. Мање можемо да купимо и меса, млека, брашна. Ипак, са садашњом платом грађани макар могу да купе нешто више шећера него пре годину дана.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару