Читај ми!

Од цара Константина до бакине кухиње

Адути српског туризма представљени на сајму у Лондону. Укусна храна, добар провод, културне руте и прослава 17 векова Миланског едикта.

Цео туристички свет био је ових дана у Лондону, на сајму туризма на којем се креирају туристички токови за наредну годину. Међу 200 земаља, већ традиционално, и Србија. Ове године представили смо културне туристичке руте.

На лондонском сајму нема туриста, искључиво је пословни свет. Туристички радници уговарају сарадњу, потписују протоколе и уговоре. Културно благо Србије изазвало је велико интересовање, а пре свега прослава 17 векова Миланског едикта, следеће године.

"Било би врло важно да ми што пре имамо прецизни програм како бисмо могли одмах да га промовишемо, јер су се се британски новинари за то интересовали", каже директорка Туристичке организације Србије Гордана Пламенац.

На Сајму у Лондону представили смо и виртуелну апликацију културног блага Србије намењену такозваним паметним телефонима. Туристичка организација Београда расписала је конкурс за слоган дочека Нове године у престоници.

"Идеја је да људи бар пет, 10 минута размишљају о нашем главном граду, пошаљу слоган и освоје награду, а то је долазак у Београд и неколико незаборавних дана и ноћи. Ми ћемо наравно искористити и тај слоган и ту кампању да што више промовишемо наш град", каже директор Туристичке организације Београда Дејан Веселинов.

Наш наступ у Лондону, као и конференција за медије, и овога пута су заинтригирали.

"Био сам у Србији пре два лета. Београд ме је фасцинирао. Међутим, многи га у Европи још нису обишли, на њихову жалост, а на срећу нас који то јесмо. Упознао сам фантастичне људе, добро јео, лепо се забавио, уживао у лепом времену, обишао многе националне паркове, шетао. Имам велику привилегију што сам био у Србији", наводи новинар Ден Билинген.

Светска туристичка организација са симпатијама гледа на нашу земљу и њене туристичке напоре. Потврда томе је и заказана годишња скупштина те организације, следеће године у Београду.

Гевин Бел из Светске туристичке организације каже да Србија има огроман туристички потенцијал.

"Ваша држава је схватила значај турзма. Имате богату културу. Следеће године, у години културе, промовишете Ниш, родно место цара Константина. Ту су и Нови Сад и Петроварадин, али ја ипак мислим да су људи оно највредније што Србија има. Људи великог и топлог срца. Ту је и храна. Позовите туристе да вас обиђу и једу бакину храну у селима", каже Бел.

Укусна храна, добар провод, културне руте и прослава 17 векова Миланског едикта. То су све туристички адути са којима Србија улази у 2013. годину.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару