Читај ми!

Губици у "слатком рату" Србије и Хрватске

Хрватски прерађиваћи шећерне репе жале се да су због одлуке Владе Србије да забрани извоз те културе у великим губицима.

Српско-хрватски "шећерни рат" због шећерне репе, коју су хрватске фирме уговориле на више од осам хиљада хектара војвођанских њива, коштао је Хрватску 12 до 15 милиона евра, тврди Вировитичко-подравски жупан Томислав Толушић. Одлуком Владе Србије ове јесени је забрањен извоз шећерне репе јер су суша и високе температуре драстично смањиле принос те пољопривредне културе.

Толушић је упутио отворено писмо Министарству пољопривреде Србије и Привредној комори Србије у коме тражи преиспитивање одлуке о забрани извоза шећерне репе, наводи загребачки Вечерњи лист.

Потврда о великим губицима за хрватску страну стиже и из "Творнице шећера Осијек". Директор те фирме Илија Недић тврди да су уз изгубљену репу изгубили око пет милиона евра јер нису имали довољно сировине за производњу шећера.

"Србија је, без обзира на притиске из хрватске владе, преговоре, па и оцену комесара ЕУ у Србији, прекршила правила споразума ЦЕФТА и Споразум о заштити улагања између двеју земаља. Само једном војвођанском производјачу осјечка је шећерана авансно платила и три милиона евра", каже Недић.

Међутим у Министарству спољне и унутрашње трговине Србије истичу да је на консултацијама између Србије и Хрватске 21. септембра у Београду, Србија указала на могућност да се изврши корекција Уредбе, односно да се за робу која је авансно плаћена пре него што је Уредба ступила на снагу, дозволи извоз шећерне репе у Хрватску.

То је предложено под условом да хрватске компаније доставе доказе да су унапред платиле шећерну репу. Али, после тога, хрватска страна је обавестила српско министарство да компаније нису спремне или да не желе да обелодане ту врсту доказа.

Србија је, наводе у Министарству трговине, о доношењу Уредбе обавестила и Европску унију, која није имала премедбе на тај документ, јер члан 42 Споразума о стабилизцији и придруживању регулише ситуације које имају за циљ спречавање несташице основних животних намирница на домаћем тржишту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару