Нови ЈАТ купује авионе од "Ербаса"

Договорено да се интензивирају разговори како би новоосновани ЈАТ од "Ербаса" купио четири нова авиона, типа А230 капацитета 180 путника, а Ербас помогао да се на лизинг набави још осам авиона.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић договорио је са представницима "Ербаса" да се интензивирају разговори о закључењу новог уговора којим би српска авиокомпанија "Јат ервејз" добила нове авионе.

Како је речено агенцији Бета у министарству, тим уговором би се искористио постојећи уговор Јата и Ербаса из 1998. године, а на основу којег је држава Србија европском произвођачу авиона дала аванс од 23,5 милиона долара.

Уговором Србије и европске компаније, како је договорено на данашњем састанку Динкића и представника Ербаса, новоосновани Јат би од Ербаса купио четири нова авиона, типа А230 капацитета 180 путника, а Ербас би помогао да се на лизинг набави још осам авиона, различитих категорија.

Како је речено, тим уговором било би омогућено и да компанији Јат техника сервисира Ербасове авионе.

У Министарству финансија и привреде Србије истичу да ће се разговори са Ербасом појачати, да би, како се очекује, били окончани до пролећа 2013. године, када би био основан нови Јат.

Динкић је у октобру најавио да Влада Србије планира да формира нову авиокомпанију Јат без дугова и да обнови флоту активирањем старог уговора са компанијом "Ербас".

Српска авиокомпанија је са европским произвођачен авиона Ербасом 1998. године потписала уговор о набавци осам авиона А319, вредан око 580 милиона долара. Јат је као аванс за ту набавку упалатио Ербасу 23,5 милиона долара.

Убрзо након потписивања уговора почело је НАТО бомбардовање Србије 1999. године и уговор никада није реализован. Представници Ербаса су у више наврата разговарали са Јатом и представицима српских власти о том проблему, али је решење изостало.

Авиокомпанија Јат ервејз је у власништву државе Србије, послује са губицима и има флоту од 14 авиона који су стари у просеку више од 20 година. Према компанијским подацима, Јат има 10 авиона типа "боинг 373-300" и четири авиона типа "АТР 72-200".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару