Читај ми!

Највећи дуг државе у здравству

Држава дугује 26 милијарди динара и то највише у сектору здравства, изјавио министар финансија Млађан Динкић. Министар најавио доношење мноштва мера како би се решио проблем дуговања.

Највећи дуг државе је у сектору здравства и износи 26 милијарди динара, рекао је министар финансија и привреде Млађан Динкић и најавио до краја године доношење мноштва мера којима ће бити регулисани ти дугови.

Он је објаснио да од укупног дуга фармацеутској индустрији 13 милијарди дугују болнице, а 13 милијарди Фонд за здравствено осигурање.

То су највећи дугови, а сви остали су мањи, као што су дугови према путарима или дугови локалних самоуправа за капиталне инвестиције, објаснио је министар.

Динкић је рекао да се утврђује тачан износ дугова локалних самоуправа, а да још нема процена дугова јавних предузећа.

Он је рекао да је циљ да до почетка године буду регулисани дугови републике и добрим делом дугови "локала" како би се од 31. марта, када треба да ступи на снагу Закон о редовном измирењу плаћања, ти рокови заиста и поштовали.

Према Закону о редовности плаћања, предвиђен је рок од 45 дана за измирење обавеза државе према привреди и 60 дана за измирење обавеза привреде међусобно и према држави. Динкић је рекао да је циљ да држава буде генератор ликвидности.

"Пејпал" стиже у Србију?

Влада Србије ће на следећој сендици усвојити измене Закон о девизном пословању које ће омогућити да фирме које се баве услугама плаћања преко интернета, попут "Пејпала", дођу у Србију, најавио је министар финансија Млађан Динкић.

Он је новинарима у Београду рекао да ће тај закон Скупштина Србије усвојити заједно са Предлогом закона о државном буџету за следећу годину и додао да се њиме смањује бирократија у девизном пословању са иностранством.

"И даље ће, међутим, остати забрана отварања рачуна грађана у иностранству", рекао је Динкић напомињући да је то тражио и Међународни монетарни фонд и Народна банка Србије.

Држава планира да занатлијама омогући условни отпис затезних камата за неплаћени порез у периоду од две године, изјавио је министар финансија Србије.

После састанка са представницима удружења занатлија, Динкић је новинарима у Београду рекао да би занатлијама те затезне камате биле укинуте ако би у наредне две године редовно плаћали своје пореске обавезе.

Као једну од мера за помоћ занатлијама, којих у Србији има око 250.000, Динкић је навео измене Закона о ауторским правима ради укидања "музичког динара", као и строжу контролу ради спречавања рада на црно.

Динкић је најавио и да су предлози Закона о занатству и Закона о задругама бити уобличени до пролећа наредне године након чега ће бити предати Влади и Скупштини на усвајање.

Представници удружења занатлија, послодаваца и малих и средњих предузећа посебно су указали на потребу спречавања рада на црно и увођење реда у област наплате потраживања.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару