Аранжман са ММФ-ом следеће године

Србија ће нови аранжман са Међународним монетарних фондом направити највероватније у фебруару или марту, изјавио аналитичар Института за тржишна истраживања Саша Ђоговић.

Сарадник Института за тржишна истраживања Саша Ђоговић оценио је да би Србија аранжман са Међународним монетарним фондом, врло вероватно, могла постићи у фебруару или марту.

"ММФ није само економска институција, већ има и политички елемент, па вероватно чекају да виде како ће се решавати косовски проблем", рекао је Ђоговић новинарима. Такође, услов за нови споразум је и измена закона о Народној банци Србије.

"Постоји велика вероватноћа да ће аранжман са ММФ-ом заиста бити и направљен, што ће бити добро и за Владу Србије, јер ће онда добити пуна једра за спровођење економске политике и пуну подршку те међународне финансијске институције, а онда можемо да рачунамо и на озбиљне реформе у јавном сектору", навео је Ђоговић.

У периоду када је почела светска економска криза ММФ је био, како је рекао, веома флексибилан и попуштао је претходној владајућој гарнитури у Србији, која није "решавала проблеме, већ их гурала под тепих".

Ђоговић је рекао да је затим дошло до експлозије тих проблема и суочавања са истином, као и да нова власт нема много маневарског простора да би могла да се бави козметичким а не суштинским стварима у економској политици.

"Очекујем и реформе пензионог и здравственог система како би се додатно растеретио буџет", додао је он.

Ђоговић је истакао да су прецењени приходи у пројекцији буџета за 2013. годину и да се може очекивати дефицит већи од четири одсто БДП-а уместо планираних 3,6 одсто, па постоји могућност да идуће године убрзо дође до ребаланса буџета у договору са ММФ-ом.

ИЗИТ је, такође, оценио је да је Влада Србија у првих 100 дана рада показала озбиљност и "стратешко промишљање" у борби против корупције.

Ђоговић је рекао да је влада јасно истакла да се ради о болести друштва која је ситемског карактера и да је за борбу против корупције потребна изградња мреже кредибилних мера и институција.

У реализији тих активности, како је истакао Ђоговић, чине се први практичцни кораци, а држава је затражила и помоћ на међународној сцени од релевантних иституција.

У економском делу влада је, према речима Ђоговића, препознала дубину кризе и направила амбиоциозан буџет за наредну годину, којим дефицит треба да се смањи са седам на 3,5 одсто бруто домаћег производа.

Као негативно у првих 100 дана рада Владе Србије, он је навео недостатак јасног плана реструктурирања јавног сектора, који оптерећује српску привреду, и примесе популизма везано за неотпуштање заполених у јавном сектору у току кризе, као и повећање плата и пензија за два одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару