Привредници мање оптимистични

Врло мали број фирми има у плану да запосли нове раднике, јер као главне проблеме наводе неликвидност и компликоване административно-бирократске процедуре, каже за РТС директор Пројекта за боље услове пословања УСАИД-а Џозеф Лаутер. Анкета УСАИД-а показала да су привредници мање оптимистични него лане.

Привредници у Србији углавном нису у могућности да запошљавају нове раднике, а као главне проблеме у пословању наводе неликвидност и компликоване административно-бирократске процедуре, каже директор Пројекта за боље услове пословања УСАИД-а Џозеф Лаутер.

Лаутер је, гостујући у јутарњем Дневнику РТС-а, рекао да је овогодишња анкета која је спроведена међу привредницима показала да су они у односу на прошлу годину мање оптимистични и да је врло мали број компанија које уопште имају у плану и могу да запосле нове раднике, финансирају нове производе и повећају приходе.

"Око 82 одсто предузетника је изјавило да је морало да отпусти раднике", навео је пример из спроведене анкете Лаутер.

Током разговора, односно анкете коју је спровео УСАИД, предузетници у Србији као главне проблеме наводили су неликвидност, дуговања која се не измирују, али и велике правне препреке, тешко окружење за започињање и развој бизниса.

Велики помак остварен је када је у питању инспекција, будући да су привредници рекли да троше знатно мање времена на инспекцију, која их и мање посећује, додао је Лаутер.

"Привредници кажу да се мање суочавају са корупцијом, односно њихов утисак је да је она мања ове, него прошле године", рекао је Лаутер додајући да у неким областима помака у односу на прошлу годину није било.

Наводећи резултате анкете, он је рекао да је 84 одсто привредника рекло да има проблем са администрацијом, односно истакли су да их у пословању оптерећује превише прописа и бирократије.

Привредници су, како је навео, веома оптерећени и због инфлације и промене курса, што им такође отежава пословање.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару