Читај ми!

Одлив кинеских милијарди

Како би избегли државну контролу кинески инвеститори изнели су из земље прошле године 600 милијарди долара. У протеклих 11 година из Кине се одлило 3,8 хиљада милијарди долара.

Кинески инвеститори су прошле године избегавајући државну контролу нелегално изнели из земље више од 600 милијарди долара, а одлив средстава се наставља, наводи се у студији америчке групације за мониторинг, Глобал фајненшел интегрити.

Стручњаци наводе како је одлив средстава последица фрустрације јавности због банкарског система који помаже државним компанијама на штету штедиша, као и тога што компаније искоришћавају недостатке у систему оштре контроле коју спроводи држава.

Верује се да кинеске компаније износе средства из земље да би инвестирале у иностранству, али и да би вратиле тај исти новац у Кину, представљајући га као страна улагања, како би им биле одобрене пореске и друге олакшице.

Поред тога, кинеске породице износе новац из земље да би у иностранству добиле веће камате на штедњу од оних које им нуде домаће банке.

У извештају групације Глобал фајненшел интегрити, са седиштем у Вашингтону, наводи се да је у 11 година закључно са 2011. годином Кина забележила одлив капитала од укупно 3,8 хиљада милијарди долара.

Тај износ се значајно повећао са 172,6 милијарди долара из 2000. године на 602,9 милијарди лани, показала су истраживања.

Од укупног износа, 86 одсто или 3,2 хиљаде милијари долара је изнесено из Кине путем превара у фактурисању, при чему кинеске компаније договоре са страним добављачима да им преплате увезену робу, а зарађени новац положе у иностране банке.

"Студија поставља озбиљна питања око тога колико је заиста стабилна кинеска привреда. Социјални, политички и економски поредак није одржив на дуже стазе имајући у виду тако велик нелегални одлив капитала", рекао је главни економиста групације и један од аутора студије Дев Кар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару