Читај ми!

Падају цене, али и продаја станова

Све мање станова се продаје, падају и цене, али су и даље више него у земљама региона. Београд је са просечних 1.500 до 1.600 евра по квадрату најскупљи у региону. Грађевинци упозоравају да без помоћи државе, грађевинској индустрији прети колапс.

Према подацима Завода за статистику у Србији се продаје све мање станова. Падају и цене, али су и даље више него у земљама региона. Све мање се гради, а грађевинци упозоравају да без помоћи државе, грађевинској индустрији прети колапс.

Иако је много оних којима је кров над главом преко потребан, све је мање оних који могу и да га купе. У првој половини године квадрат стана кошта око 10 одсто мање него лане, док је у истом периоду број продатих станова новоградње опао је 17,6 одсто.

Александра Кон из Агенције за промет некретнина "Алка" истиче да људи страхују да продају своју некретнину, страхују да купе, лоша је понуда и мало је купаца.

"Продаја је пала доста, цене су преко 30 посто ниже него у пику који је био 2008. године и све је мање заинтересованих да уз помоћ кредита купују стан", каже Александра Кон.

Београд је са просечних 1.500 до 1.600 евра по квадрату најскупљи у региону, посебно ако се узме у обзир мања куповна моћ него у суседним земљама.

Марко Вучинић из Међународне консултантске кућа "Колијерс" подсећа да су цене у Софији између 900 и 1.300 евра по квадрату, у Загребу око 1.600, у Мађарској између 1.000 и 1.300.

"Платежна моћ у Будимпешти и у Загребу скоро је дупло већа него што је у Београду, али су у свим земљама у региону цене станова на нижем нивоу него што је то у Београду", истиче Вучинић.

Цена грађевинског земљишта опала је 16,5 одсто, док је цена градње мања око пет одсто.

Иако раде јефтино, грађевинци све теже долазе до посла.

Горан Родић из Одбора ПКС за грађевинарство каже да је 95 одсто грађевинске индустрије и грађевинаца у блокади и да је добар део пред стечајем.

"Прети нам колапс грађевинске индустрије. Мора да се нађе решење како да се сачува ово мало индустрије и радне снаге, јер ће држава доћи у ситуацију да има велики број људи као социјални проблем и неће моћи да пуни буџет из овога дела индустрије која опслужује грађевинарство", објашњава Родић.

Произвођачи грађевинског материјала раде са 20 до 30 одсто капацитета. Прошле године 12 фабрика је затворено. Грађевинска индустрија, која је не тако давно запошљавала 150.000 радника, спала је на трећину запослених.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару