Читај ми!

Штедионица "преузима" Нову Агробанку

Влада Србије усвојила закључак којим су створени услови да Агенција за осигурање депозита, као заступник Нове Агробанке, и Поштанска штедионица склопе уговор о преносу имовине и обавеза. Сви клијенти Нове Агробанке од понедељка постају клијенти Поштанске штедионице, која ће преузети 392,3 милиона евра укупних обавеза банке.

У циљу очувања стабилности финансијског система у земљи, Влада Србије усвојила је на данашњој седници закључак којим су створени услови да Агенција за осигурање депозита, као заступник Нове Агробанке, и Поштанска штедионица склопе уговор о преносу имовине и обавеза.

Овим уговором сви клијенти Нове Агробанке од понедељка постају клијенти Поштанске штедионице, и моћи ће слободно да располажу својим новцем. То значи да ће Поштанска Штедионица од Нове Агробанке преузети све осигуране и неосигуране депозите, готовину, обавезне резерве, хартије од вредности као и кредите који се уредно враћају и добро су обезбеђени, саопштено је из Владе.

Поштанска штедионица преузеће 392,3 милиона евра укупних обавеза Нове Агробанке, од чега ће 238,5 милиона евра осигураних депозита бити покривено готовином из Агенције за осигурање депозита како би све штедише и депоненти бивше Нове Агробанке могли слободно да располажу својим улозима.

Преостали неосигурани депозити и остале обавезе такође ће бити пренете и у потпуности покривене високо ликвидним хартијама од вредности које је претходна влада већ емитовала и најквалитетнијим наплативим кредитима. Поштанска Штедионица преузеће и око 60 експозитура и око 300 запослених из Нове Агробанке, а за остале ће бити исплаћен социјални програм у складу са законом.

Влада Србије одлучила се на овај корак, пренос имовине и обавеза па стечај, јер је ова нужна и оправдана мера најјефтинија за грађане Србије, а уједно омогућава и потпуну стабилност финансијског тржишта. На овај начин, извлачењем здраве активе из банке пре стечаја, штеде се средства буџета због чега грађани Србије неће имати додатне трошкове.  

Банка Поштанска штедионица саопштава да сви клијенти и депоненти Нове Агробанке - правна и физичка лица од понедељка могу слободно располагати својим средствима у пуном износу.

НБС: Новој Агробанци одузета дозвола

Извршни одбор Народне банке Србије саопштио је да је решење којим Поштанска штедионица преузима имовину и обавезе Нове Агробанке нужно ради очувања стабилности финансијског система и елиминисања системских ризика.

У саопштењу прес службе Кабинета гувернера НБС наводи се да та институција "предузима све неопходне мере из своје надлежности да се послови платног промета и располагање средствима депонената и штедиша неометано наставе у понедељак, 29. октобра, првог радног дана после преузимања".

Како се наводи, након спроведеног преузимања, одлуком Извршног одбора Новој Агробанци одузета је дозвола за рад и започет је поступак административног управљања, након чега се отвара стечајни поступак над овом банком.

Скупштина Србије јуче је усвојила закон о проблематичним банкама са 129 гласова "за", против је било 19 посланика.  

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару