Читај ми!

Критике и похвале нацрта буџета

Дан пошто је Влада представила нацрт буџета за идућу годину, представници опозиције у првим коментарима истичу да је план финансирања нереалан.

Представници опозиције, дан пошто је Влада представила нацрт буџета за идућу годину, критиковали су га истичући да је план финансирања нереалан.

Привредници оцењују да је буџетом постављена добра основа за раст, а стручна јавност Влади највише бодова даје због укидања субвенција јавним предузећима која гомилају губитке.

Иако буџет још није стигао у Скупштину, посланици опозиције у првим коментарима хвале само једно, што ће га добити у законском року.

Приходи већи за 600 милиона евра, расходи знатно умањени, мањак преполовљен за милијарду евра - та рачуница је, према мишљењу опозиције, нереална.

"Приходи су прецењени, првенствено непорески приходи и приходи од добити предузећа за неких 150 до 200 милиона евра, а расходи су потцењени, па ниједан динар није предвиђен на пример за Сартид", истиче функционер ДС-а Божидар Ђелић.

Раде Обрадовић из ДСС-а тврди да још увек није показано на којим ставкама ће се наћи 250 милиона евра, које треба уплатити на рачун "Поштанске штедионице".

"Верујемо да Влада апсолутно не може да издржи 2012. годину са оваквим буџетом", тврди Бојан Ђурић из ЛДП-а.

Ипак, из Владе су уверени да је буџет најбољи у постојећим околностима.

"Кад смо имали ребаланс буџета, опозиција нас је критиковала како је дефицит велики, а сада када смо знатно умањили дефицит, кажу да су то нереалне пројекције,али видећемо следеће године ко је био у праву", рекао је државни секретар Министарства финансија Влајко Сенић.

Привредници су опрезнији у прогнозама о расту, али као добру меру наводе више новца за пољопривреду.

"Није се десило фискално растерећење, које би смањило трошкове пословања привреди и ту говорим о стварима које се односе на пореску реформу, која би имала мање трошкове пословања и веће привредне активности", објашњава председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин.

"Било би добро да је тај новац отишао у инфраструктуру и улагања у коридоре и железницу, јер би са њим све могло да се заврши", истиче Милан Ћулибрк из магазина НИН.

Стручњаци кажу да ће изазов бити попунити касу онако како је Влада испланирала, али зато као добар потез наводе укидање субвенција јавним предузећима, попут ЈАТ-а, "Галенике" и "Србијагаса".

Усвајање буџета очекује се у Скупштини за око месец дана. У међувремену, свој суд о државној каси за идућу годину даће и ММФ са којима ће званични преговори почети 12. новембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару