Читај ми!

Три града без грејања

У Мајданпеку, Зајечару и Новом Пазару још увек нема грејања. Две недеље од почетка грејне сезоне топланама стиже на стотине рекламација дневно. Надлежни обећавају боље грејање од понедељка. Сви обећавају да ће држати прописане темпертуре и по потреби грејати 24 сата.

Десет дана како је званично почела грејна сезона, а два дана уочи првог осетнијег захлађења ове јесени, грађани су незадовољни. У Мајданпеку, Зајечару и Новом Пазару још нема грејања. У осталим топланама кажу да су због лепог времена грејали само у јутарњим и вечерњим сатима. Моле грађане за још неколико дана стрпљења, јер се топлотни системи технички уходавају. Добро грејање обећавају од понедељка.

У диспечерском центру "Београдских електрана" дневно приме 700 до 1000 позива за рекламације. Грађани се највише жале што немају грејање и на цурење радијатора.

"Нема специфичних кључних критичних тачака. Ово што се сада дешава је стандардна ситуација на почетку сваке грејне сезоне. Опет бих подсетио да се ту ради о 21 милион квадрата и око 300 хиљада станова. Током лета су рађене разне интервенције не само на топловодима него и кућним инсталацијама. Многе рекламације се и не могу отклонити када грејање не ради", каже генерални директор "Београдских електрана" Зоран Предић.

Технички директор "Београдских електрана" Владан Павловић каже да се стабилизација очекује у наредна два три дана и мисли да ће у понедељак имати сасвим стабилан систем.

Слично је у већини топлана. Међутим,у три града су велики проблеми. У Мајданпеку грејање обећавају од новембра. У Зајечару је и даље неизвесна ситуација, а део града би могао да има топле радијаторе могло од 1. новембра, док ће остали још чекати.

"Насеље Кључ и насеље Плажа неће моћи да буду грејани до 5. новембра како нам је Скупштина града дала задатак. Овог тренутка не могу да вам кажем када ће бити али гледаћемо да буде што пре", каже директор Јавног стамбено-комуналног предузећа Зајечар Радомир Тешановић.

Грејање немају ни Новопазарци. У топлани је штрајк, а дугови су највећи проблем. Потрошачи за грејање дугују 100 милиона динара.

Бојан Биочанин, директог топлане у Нови Пазар истиче да имају залихе енергената за три до пет дана. "Набавка неће бити извршена све док се не прекине штрајк због валуте плаћања. Технички, систем је у јако тешком стању", наводи Биочанин.

Неки грађани Новог Пазара кажу да од прошле године не плаћају грејање док не буде доведено у нормално стање. "Ни један дан нема грејања, чак ни пробно грејање није било. Укључујемо ТА пећи, грејемо се на струју рачуни, ће бити дупли. И рачуни за грејање стижу а октобар пролази грејања нема", истичу неки Новопазарци.

У Београду и већини топлана грејање траје од 6 до 22 сата, а понегде од 5 до 21 сат. Викендом грејање почиње сат касније. Сви обећавају да ће држати прописане темпертуре и по потреби грејати 24 сата.

Температура у становима ограничена је на 20 степени плус - минус један степен. Уколико спољне темпертуре буду изнад 12 степени могући су прекиди у грејању, под условом да се не угрози та прописана тепемратура. Зато у топланама 24 сата прате временску прогнозу.

"Уколико заиста темпертуре буду толико ниске и има потребе за целодневним грејањем биће целодневно грејање", каже Зоран Божанић из ЈКП Грејање Панчево.

Новије подстанице у зградама имају сензоре који сами искључују и укључују грејање у зависности од спољних температура. И станови са добром изолацијом су топлији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару