Читај ми!

Сенић: Предлог буџета реалан

Државни секретар Министарства финансија Влајко Сенић задовољан је усвојеним предлогом буџета за 2013. годину, а посебно истиче чињенцу да је дефицит преполовљен. Отпуштања у јавном сектору неће бити, али ће раст плата бити ограничен, рекао Сенић за РТС.

Предлог буџета за 2013. годину, који је Влада Србије јуче усвојила, је реалан, изјавио је државни секретар у Министарству финансија и привреде Влајко Сенић посебно истичући то што је дефицит преполовљен.

"Практично смо преполовили буџетски дефицит и то је корак ка фискалној стабилности", рекао је Сенић у Дневнику Радио-телевизије Србије.

За критике опозиције Сенић каже да су очекиване, али да је Влада урадила оно што је обећала и подсећа да је опозиција критиковала и ребаланс буџета за који је наводила да предвиђа велики дефицит.

"Сад када смо учинили велико смањање дефицита кажу да су нереалне пројекције, али следећа година показаће ко је у праву. Мислим да су то неутемељене критике и покушај да се на неком лошијем сценарију зараде политички поени", навео је Сенић.

Следеће године очекује се скроман привредни раст од два одсто и пет одсто инфлације, рекао је државни секретар истакавши да су то реалне пројекције.

"Волели бисмо да привредни раст буде већи, али таква је макроекономска реалност", рекао је Сенић и додао да је социјална димензија предлога буџета била неминовна, пошто је незапосленост велика.

"Мером опорезивања услуга успели смо да обезбедимо додатних неколико милијарди динара које ћемо моћи да преусмеримо у социјалну заштиту", рекао је Сенић и додао да се предлогом буџета предвиђа више новца за пољопривреду.

Према његовим речима, док траје криза отпуштања у јавном сектору неће бити, али ће раст плата и пензија бити ограничен.

"Увођењем реда у порески систем радимо да привредници отварају радна места, а ми радимо на смањењу бирократије, поједностављењу пореског система, фискалној консолидацији што треба да релаксира економску ситуацију и отвори простор за стране инвестиције", нагласио је Сенић.

Говорећи о односима Србије и Међународног монетарног фонда, Сенић је рекао да су они бољи него када је формирана Влада и да са ММФ-ом Србија има јасне, искрене и коректне односе, иако је, како је рекао, било много скепсе у међународној зајеници према овој влади.

"Разговарали смо у последних десетак дана сваки дан са ММФ-ом. Ово је први пут да имамо јасне, искрене и коректне односе са ММФ-ом јер тачно знамо које су наша пројекције", рекао је Сенић и најавио разговоре са представницима ММФ-а у новембру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару