Читај ми!

Усвојен предлог буџета за следећу годину

Влада Србије једногласно усвојила Предлог закона о буџету Србије за следећу годину. Планирани буџетски дефицит 132,3 милијарде динара, а укупан дефицит Републике 121,9 милијарди динара што је 3,3 одсто БДП-а. Буџет представља баланс између штедње и подстицаја, рекао министар Млађан Динкић.

Влада Србије усвојила је Предлог закона о буџета за 2013. годину којим је предвиђен дефицит од 121,9 милијарди динара, односно 3,3 одсто бруто домаћег производа (БДП).

Предлогом републичког буџета планирани су приходи од 956,4 милијарде динара, а очекивани расходи 1.078,3 милијарде динара, на основу чега ће дефицит буџета бити за 81,7 милијарди динара мањи него у 2012. години.

"Буџет представља баланс између штедње и подстицаја", рекао је министар финансија и привреде Млађан Динкић на конференцији за новинаре у Влади Србије и нагласио да га је Влада усвојила једногласно.

Динкић је најавио и да ће предлог буџета бити усвојен у Скупштини Србије пре 20. новембра.

Дефицит консолидованог буџета Србије који обухвата и покрајински, општинске буџете и фондове, као и буџет "Путева Србије" износиће 132,3 милијарди динара односно 3,6 одсто БДП-а.

Приходи на нивоу целе државе у 2013. години требало би да буду 1.685,2 милијарде динара, а расходи 1.817,5 милијарди динара. Планирано је да Србија у 2013. забележи раст БДП-а од два одсто, а да инфлација на крају године износи 5,5 процената.

Буџетом су повећани расходи за социјалну заштиту за око седам милијарди динара, а највеће уштеде су направљене код расхода за субвенције које су смањене за седам милијарди динара.

Уштеде у буџету појављују се свуда где је било неопходно, али се истовремено има у виду да терет кризе у најмањој могућој мери падне на социјално угрожене категорије становништва.

Расходи за куповину роба и услуга су смањени за 4,6 милијарди динара, а расходи по основу буџетских кредита 4,1 милијарду. Буџетом је предвиђено повећање субвенција за пољопривреду за око шест милијарди динара, а капитални издаци повећани су за 4,1 милијарду динара.

Буџет за 2013. годину креиран је тако да је могуће заустављање раста јавног дуга. Минус у државној каси биће скоро преполовљен са 6,8 одсто БДП-а у 2012. години на 3,6 одсто.  Буџет за наредну годину усвојен је у складу са буџетским календаром, што није била пракса претходних шест година.

Војводина ће имати 7,05 одсто прихода буџета

Динкић је рекао да ће Војводина имати 7,05 одсто укупних прихода српског буџета.

То је загарантовано законом о буџетском систему, рекао је Динкић додајући да није тачна изјава покрајинског премијера Бојана Пајтића да приликом доношеења буџета нису консултоване покрајинске власти.

"Није умесно говорити да их нисмо консултовали, били смо тамо пре две недеље и разговарали", рекао је министар.

Пајтић је раније данас рекао одговарајући на питања новинара да Покрајина није консултована поводом израде новог републичког буџета и додао да ће, уколико не буде остварен финансијски минимум покрајини од седам одсто републичког буџета, за који постоји уставна гаранција, бити предузете мере пред судовима и другим надлежним органима.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је раније да се од државног буџета за 2013. годину могу очекивати велики резултати.

"У сиромашној земљи у којој је готово све уништено не можете да будете задовољни буџетом, али оно због чега сам задовољан то ћете видети у предлогу следећег буџета којим ће бити смањен дефицит од 90 до 100 милијарди", рекао је Вучић.

Већи буџет за пољопривреду

Са буџетом за 2013. годину у Скупштини ће се наћи и Предлог закона о ограничавању рокова плаћања, најавио је министар. Тим законом, уведена је обавеза да држава све своје обавезе мора да измири најкасније у року од 45 дана, од потписивања неког уговора, а за привреду тај рок ће бити 60 дана, прецизирао је Динкић.

То је први пут до сада да ће држава имати краћи рок од привреде за измиривање својих обавеза, рекао је Динкић и поручио да ће бити уведена лична одговорност министара и директора јавних предузећа, који ће за непоштовање рокова плаћања бити кажњени са 100.000 динара месечно, а друга санкција ће бити затезна камата.

Министар је најавио да ће аграрни буџет у 2013. износити четири одсто републичког буџета, први пут после шест година биће уведена и бесповратна средства за инвестиције у пољопривреди, а предвиђено је повећање субвенција за око шест милијарди динара.

Динкић је подвукао и да ће Министарство пољопривреде у наредној години имати много већи маневарски простор, јер је комплетан износ буџета сада намењен само за програме у 2013, с обзиром да неће бити пренетих дуговања пољопривредним произвођачима из ове године.

Он је истакао да Влада Србије неће више субвенционисати она предузећа која раде на неодржив начин као што су "Србијагас", "Јат" и "Галеника", напоменувши да су предлогом Закона о буџету направљене највеће уштеде код расхода за субвенције од чега се 5,8 милијарди динара односи на смањење субвенција привреди.

Влада нема намеру да у буџете за наредне године ставља гаранције за узимање нових кредита за ликвидност "Србијагаса" и напоменуо да је у претходне четири године то предузеће због нереалних цена акумулирало губитке више од 800 милиона евра.

Динкић је нагласио да је у плану и реструктурирање "Јата" тако што би био формиран нови Јат који би на лизинг, на основу уговора са Ербасом и давањем државне гаранције, купио нову флоту од 12 авиона, а како је рекао, и "Галеника" је жртва лошег управљања.

Он је рекао да ће у Србији бити уведене централне јавне набавке за лекове и санитетски материјал, које ће обављати Републички фонд за здравствено осигурање.

"Сешћемо за сто са произвођачима лекова, као и банкарима, видети колика су укупна дуговања и договорити се да опросте један део дугова, а онда бисмо били спреми да остатак платимо на период од пет година", објаснио је Динкић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару