Читај ми!

Бирократија кочи инвестиције

Иако је Србија прошле године била лидер у региону по инвестицијама, ове године ситуација је знатно лошија. Због превелике бирократије, нестручности и нејасних прописа изгубљено две до три милијарде долара, тврде привредници.

Прошле године Србија је са две милијарде евра инвестиција била лидер у региону, док је ове године ситуација знатно лошија. Потписивани су меморандуми и писама о намерама, али је мало тога реализовано. За пола године у земљи није уложено ни пола милијарде евра.

Председник Владе Србије Ивица Дачић напомиње да разговара са многим инвеститорима који су на граници да одустану од инвестиција, јер, како каже, не могу више да чекају конкретну одлуку да би реализовали инвестицију.

Проблеми су годинама исти, највећи код грађевинских дозвола. Ту је Србија међу најлошијима у свету – пролази се 19 процедура и чека, у просеку, девет месеци. Судски спорови су предуги, закони нејасни, надлежности се преклапају.

"Према нашим проценама, због нерешених прописа за које је одговорна држава, стоји неискоришћено између две и по и три милијарде долара", истиче Бранислав Грујић из Клуба "Привредник".

Штета је можда и већа јер компанија попут "Икее" пет година чека на реализацију инвестиције.

Маја Пишћевић из Америчке привредне коморе каже да се никада неће сазнати колико инвестиција није ни дошло до Србије.

Истраживања показују да, на разне таксе, српска привреда троши милијарду евра годишње.

Стотине парафискалних намета

Према речима Сузан К. Фриц из УСАИД Србија, идентификовано је више од 370 парафискалних намета. "Влада Србије је укинула више од 100, али ми очекујемо да ће остати посвећена том циљу", поручује Фрицова.

Из Министарства финансија обећавају да ће испунити захтеве привреде.

Потребне су нове реформе у области пореске политике фискалне консолидације, односно да круто спроведемо фискалну стратегију коју смо као министарство направили, каже Александар Љубић из Министарства финансија и привреде.

Један од циљева је да се поједностави плаћање пореза. У Србији се, у просеку, порез плаћа 66 пута годишње, док Швеђани то чине само два пута.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару