Читај ми!

Орбанова економска коцка

Сваки десети радно способни становник Мађарске је незапослен. Најзадуженијој земљи централне Европе потребна је страна новчана помоћ, али без услова који је прате. Мађари немају поверења да ће влада Виктора Орбана решити нагомилане проблеме, па све више њих одлази на запад у потрази за послом.

Мађарску, откако се 2008. године нашла на ивици банкрота, економска криза не напушта. Док влада лута тражећи решење, Мађари лутају у потрази за послом. Број становника који напушта земљу највећи је у последњих двадесет година.

За мађарску економску слагалицу, нажалост, не постоји упутство као за чувену мађарску коцку, па премијер Виктор Орбан и његова влада пробају разне мере, на које замерке имају и Мађари и европски званичници.

Мађарска је најзадуженија земља централне Европе, јер се за улазак у Европску унију 2004. углавном припремала уз помоћ страних кредита. Будимпешти треба страна новчана помоћ, али без услова који је прате.

Гордон Бајнаи, бивши премијер Мађарске, каже да ММФ хоће да да новац Мађарској да би направила значајан преокрет, а влада хоће новац, али да не мења своју политику.

"Докле год је тако, споразума нема", каже Бајнаи.

Преко огласа у новинама, мађарска влада поручује сународницима да неће попустити ММФ-у, јер јој је економска независност преча од новчане помоћи. Али, шта у том случају чека Мађаре?

Незапослен је сваки десети, муче се са отплатом 18 милијарди евра кредита, јер рате расту како форинта губи вредност према евру. То погађа домаћу потрошњу, као што извоз погађа криза на европском тржишту, па нема економског раста. А цене расту.

"Не можемо бити оптимисти ни следећа три месеца, инфлација ће бити најмање шест одсто", каже аналитичар Гергељ Тот.

Двадесеттрогодишња Николета само је један од 300.000 становника Мађарске који су зато посао нашли код послодаваца на западу континента. Ради на броду који крстари Дунавом.

"У месту у централној Мађарској одакле ја долазим, нема перспективе", каже Николета Нађ.

Сваки пети становник би, кажу анкете, отишао из земље.

"Мађарска статистика о миграцији становника увек је била ниска у односу на свет. У последње три године расте и сада је на рекордном нивоу", рекао је социолог Ендре Шик.

Алармантан је податак да би отишао сваки други старости од 20 до 30 година. На питање остаје ли због тога Мађарска без будућности, влада одговара да ће њене мере бити делотворне.

"Кад од оних који су остали чују да има перспективе, да овде вреди инвестирати и да има посла, вратиће се у земљу", каже Бенце Ретвари из Министарства јавне администрације Мађарске.

За сада, међутим, већина Мађара не верује да Виктор Орбан и његова влада знају шта раде, па се и даље укрцавају на бродове који испловљавају из будимпештанске луке.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару