Читај ми!

Блокиран рачун Министарства пољопривреде

Министарству пољопривреде блокиран рачун због наплате старих дуговања некомерцијалним газдинствима. Економисти Министарства финансија поручују да исплата субвенција није угрожена, јер се исплаћују са посебног рачуна.

Министарство пољопривреде Србије упозорило је да је доведена у питање исплата субвенција пољопривредницима, јер је блокиран рачун тог министарства због наплате старих дугова, а исплата субвенција врши се са посебног рачуна за исплату субвенција, који не може да буде блокиран према Закону о платном промету.

"Бивши министри пољопривреде Саша Драгин и Душан Петровић оставили су дугове који се принудно наплаћују блокадом рачуна Министарства", пише у саопштењу Министарства.

Додаје се да због кашњења исплата субвенција пољопривредницима које је усвојила садашња Влада, "а које су највеће у последњих 25 година", постоји бојазан да неће моћи да се спроведе јесења сетва по плану.

Министарство пољопривреде је, како је наведено, на основу принудне наплате дуга по судским решењима, од почетка 2012. године до данас укупно платило 1,2 милијарде динара, а јуче је на наплату стигао и нови износ од 204 милиона динара.

Објашњено је да је на основу Уредбе о исплати средстава некомерцијалним газдинствима, Министарство је требало да исплати по 40.000 динара пољопривредницима, али се по налогу министра Саше Драгина исплаћивало упола мање.

Тај проблем, како тврди Министарство пољопривреде, није решио ни Душан Петровић, због чега се сада дугови принудно наплаћују, као и судски трошкова и адвокатске услуге.

Министарство је проценило да ће укупан износ принудних извршења достићи додатних једну и по, до две милијарде динара током 2013. године, што ће блокирати нормалан рад тог министарства.

Помоћник министра пољопривреде Данило Голубовић тврди да је исплата дуговања угрозила пословање и исплату субвенција и додаје да то није коректан потез.

Дуг је наслеђен из претходних Влада. Душан Петровић, бивши министар пољопривреде, каже да је исплата дуга била предвиђена у овогодишњем буџету, али да је новац потрошен услед непредвиђених исплата прошлогодишњих субвенција као и субвенција за гориво.

"Приликом примопредаје дужности од речи до речи сам објаснио ситуацију садашњем министру Кнежевићу. Министру и његовим сарадницима доставио сам обимну документација, а од тог момента то је постала њихова одговорност", објашњава бивши министар полопривреде Душан Петровић.

"Мислим да се радило о немарности и веровању да пољопривредници никада неће тужити државу. Добро је што се ово десило по први пут, јер држава треба да сноси последице према одредбама које доноси", сматра председник Друштва аграрних економиста Миладин Шеврлић.

Пољопривредници негодују због најава о могућем кашњењу исплата субвенција.

Ако сад не буде исплата, кад је јесења сетва и касније зимско орање и када су највећи трошкови, мораћемо да реагујемо, као и до сада", истиче пољопривредник из Зрењанина Војислав Цвејић.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару