Читај ми!

Спорији опоравак балканских земаља

Земље Балкана спорије ће се опорављати од осталих у Европи и зато морају да сарађују, тврде учесници Међународне конференције о прехрамбеној индустрији.

Привреде земаља Балкана тону у минус, показује извештај о транзицији за текућу годину Европске банке за обнову и развој, који ће ускоро бити објављен.

Ипак, Балкан је стратешки важан за Европску унију, поручили су представници те банке на отварању Међународне конференције о прехрамбеној индустрији у Београду, која је окупила 150 најутицајнијих људи тог ресора из целог региона. Како изаћи из економске кризе, главно је питање првог дана конференције.

Економска криза није посустала и траје дуже него што су многи очекивали. Земље региона ће се спорије опорављати него остале у Европи и зато морају да сарађују, али и да буду отворене према трећим земљама, сагласни су учесници Међународне конференције о прехрамбеној индустрији.

"Данас на нашем укупном приходу од 680 милиона евра, 25 одсто остварујемо у Хрватској, 23,5 одсто у Србији, укупно 80 одсто свих прихода у регији", објашњава Емил Тадески из Атлантик групе у Хрватској.

"Мислим да је проблем Србије превасходно, да не причамо о нашим колегама из Хрватске, тај да ми не радимо довољно, а данас ниједан политичар неће да каже да не радимо довољно и да не производимо конкурентан производ", каже председник МК Групе Миодраг Костић.

Циљ свих земаља региона јесте Европска унија, иако ће све државе сем Хрватске, у овој деценији остати пред вратима уније, сматра некадашњи потпредседник Владе, члан саветодавне групе ЕБРД-а Божидар Ђелић.

"Што се тиче европских интеграција веома је битно да сачувамо песпрективу, да су те реформе нужне да би били конкурентни, истиче Ђелић.

Банкари поручују да је тржиште превише концентрисано, јер 500 највећих предузећа чини 50 одсто укупних прихода, иако у Србији има 100.000 предузећа. Велике компаније тако, постају веће, а мале стагнирају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару