Нема више гаса на рате

"Србијагас" од новембра укида плаћање рачуна из два дела, због отежаних услова пословања. Иако је садашња цена, како кажу у том предузећу, 30 одсто нижа од тржишне, за најсиромашније припремају нове повластице.

Одлуком Управног одбора "Србијагаса", грађанима је омогућен репрограм дуга за гас, на две до четири рате, а од новебра је укинуто одложено плаћања рачуна.

Са септембарским обрачуном, потрошачима је стигло обавештење да месечне рачуне више неће плаћати из два дела, већ у целости.

Од 2008. године домаћинства су била растерећена, током шест месеци зимске потрошње гаса, када су и рачуни већи, плаћали су 62 и по одсто оног што потроше, а преосталих 37,5 одсто су отплаћивали кроз рачуне у летњем периоду.

Пензионерском домаћинству Розалије и Шандора Варге из Кикинде, у грејној сезони месечни рачун за гас је 7.000 динара. Много им је кажу, значило што тај износ нису давали одједном. Од октобра до априла плаћали су око 4.500, а остатак - 2.500 динара, наредних шест месеци када нема грејања.

"Са нашим малим пензијама већ смо искључили једну пећ. Из два дела смо плаћали. Изгледа да ћемо сада морати још једну пећ да искључимо", каже Розалија Варга.

Одложено плаћање Влада је одобрила за сезону 2008. и 2009. година како би ублажили тадашње поскупљење гаса од 60 одсто.

"Србијагас" је на основу одлуке Управног одбора предузећа ту олакшицу примењивао у протекле четири године. Грађане су обавестили да тога више нема.

"Услед отежаних услова пословања предузећа Србијагас, у складу са одлуком Управног одбора предузећа од 28. септембра 2012, принуђени смо да укинемо одложено плаћање 37,5 одсто од укупног рачуна за испоручени природни гас", саопштио је "Србијагас".

Рачуне, већ од новембарског, како и пише у обавештењу, грађани ће плаћати у целости.

"Србијагас" је у губицима, Влада није одобрила поскупљење гаса, а садашња цена је, кажу, 30 одсто нижа од тржишне. Ипак, неких повластица ће бити.

Како РТС сазнаје, "Србијагас" припрема пакет нових, већих олакшица за социјално угрожена домаћинства.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару