Читај ми!

Криза мења навике

Нове мере штедње владе Шпаније све су већи терет за грађане. Тешка времена натерала Шпанце да промене навике. Многи Шпанци приморани да купују половну одећу и аутомобиле и поправљају стари намештај.

Четири године кризе и нове мере штедње и неизвесна будућност, приморали су Шпанце да промене начин живота и како да се суоче са проблемима. Главни задатак је да се смање издаци где год је могуће.

Многим Шпанцима било је незамисливо да одећу уместо у луксузним, купују у продавницама половне робе. Сада су и они који су некада поклањали гардеробу приморани да ту купују. Власници чине све да се купци што боље осећају.

"Допада ми се ова продавница, има стила. И оно што је битно ствари је лако пронаћи, све је сложено по бојама и величини", каже један купац.

Малопродаја у Шпанији је у паду већ две године за редом. Влада премијера Маријана Рахоја недавно је повећала порез на промет на 21 одсто, што ће додатно смањити потрошњу. Подаци говоре да чак 40 одсто Шпанаца купује или продаје половну робу.

Власница радње Ноеми Логроно истиче да њени клијенти нису само сиромашни. "Овде долазе људи који никада нису ни помислили да ће куповати туђе ствари. Разумљиво је да постоји оклевање и много љутње, али криза чини своје", додаје Логронова.

И нови аутомобил је луксуз. Инес Серано је здравствени радник и купује половни јер жели да уштеди шест до седам хиљада евра, које ће затребати у несигурним временима.

"Ја сам на удару као државни службеник. Ауто ми треба јер сам често на путу. Узећу неки новији половњак", каже Инес Серано.

Половњаци чине седамдесет одсто продатих аутомобила у Шпанији ове године. Половина возила које Шпанци возе стара су у просеку десет година.

У временима када се броји сваки евро, ништа се не баца. То је добродошло брачном пару Ернандез, који поправља намештај.

"Радимо десет сати најмање. Пре смо продавали рамове, али није ишло. Не жалимо се, живимо мирније, заради се довољно, иако је криза", напомиње занатлија Армандо Ернандез.

Иако влада чини све да се привреда опорави средином идуће године, грађани нису оптимисти. Полако се навикавају на продавнице половне одеће, аутомобила и занатлијске радње које су постале и остаће још дуго део њиховог живота.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару