Читај ми!

Приоритет повећање енергетске ефикасности

Приоритети Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине су повећање енергетске ефикасности и отварање нових центара за рециклажу, рекла је министарка Зорана Михајловић.

Министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић изјавила је , на отварању Међународних сајмова енергетике и екологије, да су главни приоиртети министарства унапређење енергетске ефиксаности, градња нових постројења и отварање центара за рециклажу.

Михајловићeва је најавила да ће за пет до седам дана бити представљена листа 50 приоритета Србије за инвестиције у енергетику.

То ће бити представљено потенцијалним инвеститорима, рекла је она након отварања Сајма енергетике и екологије, коме је присуствовао и председник Скупштине Србије Небојша Стефановић.

Она је истакла да је енергетика покретач развоја земље и да Србија треба да престане да буде земља која увози енергију и има проблема са енергетском безбедношћу.

Циљ нам је да будемо конкурентни, поручила је министарка која је обишла штандове бројних компанија, пожелела успешно склапање послова, а "Србијагасу" да смањи дуговања.

Министарка је подсетила да је први пут после 12 година ЕПС увезао струју из Републике Српске, учешћен на тендеру и тиме обезбедио 70 одсто потребног увоза. Она је указала да је на тај начин купљена струја 20 одсто јефтинија од струје која се интервентно увози, или која се увозила у фебруару ове године.

Михајловићева је истакла да уколико буде потребе да се струја увози до краја године, то ће бити учињено на јавном тендеру.

Михајловић је рекла да је циљ и веће коришћење обновљивих извора енергије и смањење административних процедура у том сектору, као и смањење емисије штетних гасова.

Министарка је изразила очекивање да ће на сајму бити успостављени бројни контакти међу компанијама из сектора енергетике и екологије.

Зорана Михајловић изјавила је да је питање обрачуна ПДВ на електричну енергију, питање за Министарство финансија и привреде, а да је Министарство енергетике учинило све што је у његовој надлежности.

Вршилац дужности генералног директора ЕПС-а Александар Обрадовић рекао је да је та компанија поштовала смернице које је добила од Министарства финансија и да је све урађено како закон и процедуре налажу.

"ЕПС није направио никакав пропуст. Ограничени смо људским ресурсима и оперативним процедурама и не можемо за један дан да очитамо сва бројила", објаснио је Обрадовић, оговарајући на питања новинара зашто бројила нису очитана 30. септембра, пре повећања ПДВ-а за два процента.

Под слоганом "Прикључи се", на Београдском сајаму ће до петка бити одржани међународни сајмови енергетике и екологије, као најпрестижније манифестације те врсте у региону.

Основне теме овогодишњих смотри биће развој енергетских потенцијала Србије, представљање планова и инвестиција, као и заштита животне средине.

На тим манифестацијама ће учесници, низ домаћих и иностраних институција, фирме и појединци који су значајни у тој области, представити своје производе и многобројне пројекте.

Ове године земља партнер је Чешка, а националне изложбе ће поред те државе приредити Чешка, Хрватска, Босна и Херцеговина, Румунија, Бугарска, Словенија.

Сајмови се организују под покровитељством Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару