Читај ми!

Све мање српске робе на Космету

Испорука робе српских предузећа на косовско тржиште у првих осам месеци ове године мања за 25 одсто. Пад пласмана робе на Косову, према статистичким подацима, умањиће приход српских предузећа за 60 милиона евра.

Подаци о пласману робе српских предузећа на косовско тржиште, и у Београду и у Приштини, готово су идентични. Испоруке су у првих осам месеци ове године мање за око 25 одсто у односу на исти период прошле године. Највећи узрок пада пласмана је прошлогодишња одлука косовске владе о увођењу реципрочних мера према произвођачима у Србији.

"Треба имати у виду да сви проблеми који у вези са прелазима и администрацијом су, на неки начин, демотивисали наше привредне субјекте који су отпремали робу на Косово и Метохију", објашњава координатор за регоналну сарадњу Привредне коморе Србије Миливоје Милетић.

Тромесечна блокада на производе из централне Србије пружила је предузећима из региона прилику да заузму своје позиције. То се, пре свега, односи на фабрике држава из региона које су признале једнострано проглашену независност Косова.

"Њихов циљ је уграбити део колача. Управо то је разлог зашто данас има 25 одсто мање робе из Србије. Веома агилни у томе били су Турци, Македонци, док део колача припада и Хрватској и Словенији", наводи председник Привредне коморе Косова Сафет Грџалија.

Неке организације потрошача на Косову тврде да фабрике у Србији имају двоструке стандарде и да на Косово шаљу робу лошијег квалитета.

"Од истог производа други је квалитет извоза за Косово, а други за енклаве на Косову", каже Сељатин Качанику из Удружења "Потрошач".

Примедбе организације "Потрошач" нису остале без последица, али нису ни истиснуле производе из Србије.

"Утицало јесте, али 'плазма' кекс је и даље присутан на тржишту Косова", каже Качанику.

Пласман робе са Косова у централну Србију је десет пута већи него што је био прошле године. У првих осам месеци ове године износи седам милиона долара.

"То су,углавном, обојени метали, неке легуре бакра, цеви, а све то захваљујући активности 'Трепче'", прецизира Миливоје Милетић.

Пад пласмана робе из централне Србије на Косово, према статистичким подацима, ове године умањиће приход српских предузећа за око 60 милиона евра.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару