Читај ми!

Септембарски рачун, октобарски ПДВ

Потрошачима стижу рачуни за струју потрошену у септембру, али са повећаним ПДВ-ом, који важи од 1. октобра. Надлежни тврде да је све у складу са законом.

Ових дана стижу септембарски рачуни за струју и ништа не би било неуобичајено да у њих није урачунат ПДВ од 20 одсто, који се примењује тек од 1. октобра. Грађани негодују, а у ЕПС-у и Министарству финасија кажу да је обрачун по закону.

"Нисам на то обраћао пажњу, верујте, него сам видео суму и одмах кренуо. Јуче смо добили рачуне. Држави треба пара, нема пара, на неком мора да се сломи. Ми морамо да платимо струју, јер ће да нам је исеку, и онда шта. Баш изненеђујуће, требало би да буде за ранији обрачунски период, значи 18 одсто", негодују потрошачи.

Све електродистрибуције читају бројила углавном од 1. до 5. за претходни месец. У Београду, где има највише потрошача, и дуже. Само се потрошачима у привреди бројила очитавају крајем месеца.

"Нама је динамика очитавања таква, с обзиром на то да немамо довољно људи да то очитавање траје осам дана, и то баш од 1. до 8. октобра. Тако је и дошло до овога. Због тога је обрачуната стопа ПДВ-а од 20 одсто", каже Мирослав Пешић из "Електродистрибуције Београд".

У ЕПС-у кажу да је најважније да се свим потрошачима струја обрачунава на тачно 30 дана. Логика говори једно, пракса показује друго.

"Све дистрибуције поступиле су у складу са законом, примењују стопу када је она и ступила на снагу. Уколико је очитавање било пре 1. у месецу стопа ПДВ-а је 18 одсто, значи ако је било у септембру. Ако је било после 1. стопа ПДВ-а је 20 одсто и дистрибуције су у складу са тим и поступиле", каже директор Дирекције за дистрибуцију ЕПС-а Животије Јовановић.

Исправност тако обрачунатог ПДВ-а потврђују и у Министарству финансија и привреде.

"Која ће стопа пореза на додату вредност бити примењена зависи од тога када је струја очитана. Имајући у виду да је очитавање у октобру, 'Електродистрибуција' је применила пореску стопу у складу са законом", каже Милица Бисић из Министарства финансија и привреде.

Рачун за струју први је у низу увећаних. Следе већи рачуни за остале комуналије и услуге.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару