Читај ми!

ММФ: Србија у рецесији

Најновије прогнозе ММФ-а показују да ће Србија ове године забележити пад бруто домаћег производа од 0,5 одсто, док ће следеће, уместо три, забележити раст од два одсто. Економисти упозоравају на високу стопу инфлације и на опасност од кризе јавног дуга.

Србија ће, према најновијој објављеној прогнози Међународног монетарног фонда, у овој години забележити пад бруто домаћег производа од 0,5 одсто, док у следећој години стручњаци Фонда предвиђају за нашу земљу раст од два одсто у односу на претходну пројекцију од три одсто.

Међутим, економиста и уредник часописа Макроекономске анализе и трендови Владимир Вучковић наводи да је у Србији заустављен пад привредне активности.

Вучковић, ипак, упозорава да нема јасних показатеља привредног опоравка, оцењујући да су извоз и увоз и даље близу стагнације.

Према његовим речима, индустријска производња у августу била је већа за 1,7 одсто него у јулу, највише због опоравка прерађивачке индустрије.

Према прогнозама ММФ-а, нижи привредни раст у овој години у региону имаће само Хрватска, са падом БДП-а од 1,1 одсто, а за следећу годину прогнозиран је раст од један одсто.

Рекордери по инфлацији

Мерена индексом потрошачких цена инфлација у Србији у овој години ће, према прогнози ММФ-а, бити 5,9 одсто, а у 2013. години 7,5 одсто, по чему је Србија рекордер у региону.

Међутим, Вучковић је упозорио да би инфлација у Србији до краја године могла да достигне око 12 одсто, највише захваљујући расту цена хране.

Економиста Миладин Ковачевић слаже се са овом оценом. Наиме, према његовим прогнозама, због цена хране у септембру инфлација ће порасти за један одсто, у октобру за четири одсто, а до краја године ће прећи 10 и достићи 12 одсто.

Један од аутора МАТ-а Стојан Стаменковић, иначе члан Савета гувернера, објаснио је да раст инфалције ове године није био изазван монетарном експанзијом већ растом цена на тржишту.

Према пројекцији Народне банке Србије, пројектована инфлација за 2012. годину износила је 4,5 плус-минус 1,5 одсто.

Прети нам криза јавног дуга

Стаменковић је упозорио да Србија већ следеће године може упасти у кризу јавног дуга, уколико настави да се задужује, наглашавајући да је нашој земљи неопходан нови аражман с ММФ-ом јер, између осталог, смањује оцену ризика за улагање.

Стопа кредитирања спољног дуга Србије је тренутно висока, упозорио је Стаменковић на промоцији новог броја часописа Макроекономске анализе и трендови и оценио да на кратак рок криза спољног дуга може да повећа инфлацију, а на средњи рок може да подстакне депресијацију динара.

"Нема решавања дужничке кризе преко монетарне експанзије", указао је Стаменковић и поручио да фискална консолидација нема алтернативу.

Стаменковић је у Привредној комори Србије подсетио да је ММФ на свом сајту објавио да су три главна проблема Србије јавни дуг, дефицит буџета, као и нови закон о НБС, који ће бити главне теме разговора уколико до њих дође са представницима Владе Србије.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару