Читај ми!

Попуст за мале потрошаче

ЕПС је предложио да они који потроше мање од 500 киловат-сати месечно остваре попуст од 15 одсто на рачун за струју, рекла је министарка енергетике Зорана Михајловић.

Министарка енергетике Зорана Михајловић рекла је да је "Електропривреда Србије", уз консултације са Агенцијом за енергетику Србије, предложила да потрошачи који потроше до 500 киловат-сати месечно остваре попуст од 15 одсто на рачун за струју.

Како је речено на прес-конференцији у Влади Србије, одлуку о том предлогу, Управни одбор ЕПС-а донеће данас.

Михајловићева је рекла да је реч о краткотрајној мери за превазилажење предстојеће грејне сезоне, а примењиваће се у наредних шест месеци, с тим да ће бити обухваћен и рачун за октобар.

Према њеним речима, попустом ће у просеку бити обухваћено 1,9 милиона домаћинстава.

Александар Обрадовић, в. д. генералног директора ЕПС-а, навео је да ће Управни одбор ту меру усвојити данас, напоменувши да се због ње очекују реални издаци од пет милијарди динара на годишњем нивоу.

Председник Савета за енергетику Србије Љубо Маћић проценио је да ће рачуни за струју, захваљујући попусту, бити јефтинији за по динар по киловат-сату, односно за око 500 динара у случају потрошње од 500 киловат-сати.

Михајловић: Резервација струје без посредника 

Министарка Михајловић је најавила да ће ЕПС ће на тендеру, који је расписала Електропивреда Републике Српске, резервисати потребне количине електричне енергије - 554 гигават-часова за 2013. годину.

Према њеним речима, ЕПС на тендеру учествује на основу лиценце за трговину електричном енергијом, коју има од 2006. године, али никада до сада није коришћена.

Министарка је истакла да ће струја бити резервисана без посредника, што ће према њеној процени, бити јефтиније него када се струја набавља интервентно, али није прецизирала колико ће та количина струје Србију коштати.

Како је навела, реч је о око 70 одсто потребних количина и изразила очекивање да ће ЕПС бити успешан на тендеру у РС, који је у току.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару