Читај ми!

Заједнички пројекти Србије и РС

Владе Србије и Републике Српске постигле су договор и дефинисале рокове у вези са више заједничких пројеката које би у наредном периоду требало да реализују Србија и РС. Размотрена је изградња четири хидроцентрале на Дрини, а две владе завршиће све обавезе око гасовода "Јужни ток".

На заједничкој седници у Бањалуци владе Србије и Републике Српске постигле су договор и дефинисале рокове у вези са више заједничких пројеката које би у наредном периоду требало да реализују Србија и РС.

Две владе задужиле су националне компаније "Србијагас" и "Гас Рес", као и ресорна министарства, да у најкраћем року потпишу споразуме о разумевању и о реализацији Меморандума о изградњи крака гасовода "Јужни ток" кроз РС.

Владе су наложиле ресорним министарствима да у року од 30 дана изврше ревизију пројекта "Средња Дрина", који подразумева изградњу четири хидроелектране, укупне вредности између 700 и 800 милиона евра.

Овај пројекат, према раније потписаном споразуму две владе, заједнички би реализовали Република Српска, Србија, као и италијанска компанија, која је стратешки партнер Србије у овом пројекту.

"Парламент Србије треба да ратификује овај споразум, да проверимо ратификацију споразума у Италији и да овом пројекту дамо зелено светло", рекао је премијер РС Александар Џомбић после заједничке седнице влада Србије и РС одржане у Бањалуци.

На седници су разматрани и имовинско-правни односи "Србијагаса" и предузећа "Гаспромет" из Источног Сарајева, чији је власник био "Србијагас".

Ресорна министарства у року од месец дана треба да предложе модалитет како би "Србијагас" добио власнички удео у капиталу предузећа на терет РС, али да при томе не буду оштећени мали акционари, с обзиром на то да је "Гаспромет" раније приватизован.

Две владе задужиле су ресорна министарства да у наредних 30 дана направе споразум између "Електропривреде Србије" (ЕПС) и "Електропривреде РС2 (ЕП РС), којим би се дефинисао извоз електричне енергије из Републиек Српске у Србију.

Владе Србије и РС размотриле су и пројекте санације мостова на реци Дрини – у Зворнику, Братунцу и Скеланинима и донеле закључак према којем средства потребна за реконструкцију та три моста треба да буду обезбеђена у наредној буџетској години.

Закључено је и да пројектна документација за изградњу новог моста, Факовићи–Бачевци треба да буде завршена до 30. јуна следеће године.

Пројекат "Подриње"

Две владе потписале су и Протокол о сарадњи на пројекту "Подриње", којим ће се повезати и унапредити сарадња 24 општине с обе стране Дрине, по 12 из РС и из Србије.

Договорено је да се до 1. децембра ове године отвори авио-линија Бањалука–Београд, при чему би летови били свакодневни, а постигнут је договор и о обуци пилота Хеликоптерског сервиса РС на Војној академији у Београду.

Постигнут је договор и о пројекту "Доситеј", односно информатичком описмењавању ученика у РС, који ће Влада Србије кредитирати са 10 милиона евра. Влада Србије одобриће и 10 милиона евра кредита за куповину теретних вагона у Србији за потребе "Железница РС".

Две владе договориле су да заједнички оснују Институт "Иво Андрић" у Вишеграду до 30. јуна следеће године, при чему би половину средстава за финансирање издвајала Србија, а другу поливину РС.

Поред тога, договорено је да ће Србија позајмити 20.000 тона пшенице РС, ако за то буде потребе.

Две владе донеле су одлуку и да се изради студија о комплементарности привреда Србије и РС, а разматрани су и модалитети уклањања нецаринских баријера између БиХ, односно РС и Србије.

Договорено је и максимално поједностављивање процедура издавања двојних држављанстава грађанима РС који желе држављанство Србије, а разматрана је и могућност учешћа Србије у изградњи Меморијалног центра Градина.

Наредна заједничка седница влада Србије и РС бити одржана за шест месеци у Београду.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару