Читај ми!

Велике рате гутају станове

Иако све више грађана не може да отплаћује стамбене кредите, банкари тврде да места за панику нема. Просечна стамбена позајмица је око 34 хиљаде евра.

Иако банкари и Национална корпорација за гарантовање кредита тврде да нема места за панику, све је више оних који не могу да отплаћују рате.

Сваки други динар који српски грађанин дугује банкама настао је задуживањем за куповину стана или адаптацију. Највећи број стамбених кредита - 70 хиљада, осигурава Национална корпорација која преузима и све већи ризик.

"Ми смо преузели обевезу да уредно измирујемо банкама за само 350 стамбених кредита. То је проценат од 0,5 одсто. Међутим уочава се тренд благог пораста кредита који имају проблем у отплати", каже Саша Јовановић из Националне корпорације за гарантовање стамбених кредита.

Банкари кажу да просечан српски клијент не уме да располаже кредитом, јер се задужује дугорочно, на пример кредитом за летовање који отплаћује годинама. Са проблемима дугорочних стамбених кредита, савет је другачији.

"Померање курса евра у односу на динар и швајцарца односно евра, па и на динар, утицало је на отплатни капацитет клијената. Предлажемо да клијент који има проблем у отплати који се задужио да потражи могућност репрограма кредита да би се продужио рок отплате и смањила рата", каже Иван Радојчић из "ОТП" банке.

Масовније стамбено кредитирање траје тек девет година, па се људи нису претерано задужили, Просечна стамбена позајмица је око 34 хиљаде евра. Ипак, ако дође до тога да грађани морају да врате хипотеку, у Националној корпорацији саветују да грађани не чекају да то уради банка, јер ће сами добити бољу цену.

Јовановић сматра да је најбоље решење да поверилац односно банка не преузима поступак наплате из хипотеке него да корисник кредита покуша да сам прода непокретности и затвори кредит ако је то могуће.

Стручњаци не верују да смо пред великом хипотекарном кризом попут америчке, мада ситуација, кажу, није безазлена.

"Свега је 350 хипотека покренуто на 90 хиљада стамбених кредита али чињеница да 5.000 корисника стамбних кредита има проблем јеете алармантно", каже економски консултант Владимир Круљ.

Очито да је прошло време олаког задуживања. Банке се све више боре за кредитно способне клијенте, преузимајући уз профит и ризик неизвесног задуживања.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару