Читај ми!

ЕПС у тешкој ситуацији

Због проблема нагомиланих током последњих десетак година ЕПС је у тешкој финансијској ситуацији, каже в.д. генералног директора предузећа Александар Обрадовић. Главни задатак стабилизација финансија до краја године, наводи Обрадовић.

Вршилац дужности генералног директора Електопривреде Србије Александар Обрадовић изјавио је да је у тој државној компанији затекао тешку финансијску ситуација, као последицу проблема нагомиланих током последњих десетак година.

Обрадовић је у интервјуу за нови број компанијског часописа Киловат час рекао да је задатак да се до краја године стабилизују финансије и додао да су потраживања већа од финансијских проблема компаније.

Обрадовић је истакао да је много разлога лошег финансијског стања ЕПС-а, међу којима су начин руковођења, систем набавки робе и услуга, и вођење социјалне политике ценом струје.

"Много проблема је стављано под тепих последњих десет година, гомилали су се и у једном тренутку од проблема ни тепих се није видео", рекао је Обрадовић.

Према речима новог в. д. генералног директора, ЕПС ће обезбедити довољно струје за снабдевање потрошача током предстојеће зиме, а Влада Србије је 20. септембра одобрила и увоз струје до краја ове године.

Обрадовић је објаснио да је на место в. д. генералног директора постављен да би припремио ЕПС за отварање тржишта електричне енергије, али да и поред Закона о енергетици усклађеног са европским директивама, није утврђен модел како то тржиште треба да изгледа.

"Влада Србије и Министарство енергетике треба да кажу каква је политика отварања тржишта, како све треба да изгледа и ЕПС ће се прилагодити томе", рекао је Обрадовић.

Међутим, упозорио је да ЕПС ни оперативно, ни програмски, ни финансијски није спреман за отварање тржишта за купце на високом напону и да је зато битно што пре дефинисати модел тржишта. "Није поента да испунимо форму закона, већ да кренемо ка правој либерализацији", објаснио је Обрадовић.

Он је истакао и да је преузео одговорност да води политику да цена струје буде што реалнија тржишној, јер је циљ профитабилност ЕПС-а.

ЕПС ће увек имати делом и социјалну функцију, навео је, тако да се сада ради на обезбеђењу повлашћене цене за грађане с егзистенцијалним проблемима, али да одлука и ове и претходне владе да се крене ка либерализацији води ка томе да се цене оставе тржишту.

Обрадовић је рекао и да је забрињавајуће што је у реализацији пројеката са стратешким партнерима у највећем броју случајева направљен само први корак након ког се стало и да је неопходно да ЕПС постане профитаблан и финансијски јак да би могао да буде партнер великим енергетским инвеститорима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару