Читај ми!

Трстеник против истраживања никла

Општина Трстеник забранила истраживање руде никла на својој територији. У близини места где је планирано истраживање налази се извориште Западне Мораве, из које општина добија воду за пиће.

Скупштина општине Трстеник данас је једногласно донела одлуку да се забрани истраживање руде никла, односно да се забране било какви геолошки истражни радови на територији те локалне самоуправе.

У саопштењу се наводи да су на тај начин и локална власт и опозиција сложно стале иза одлуке којом се, како је наглашено, штите здравље грађана општине и животна средина.

Председник општине Трстеник Мирослав Алексић истакао је да је таква одлука добра за локалну самоуправу и грађане. 

"Консултовали смо стручњаке који су дали процену о штетности оваквих ископавања. Упозорили су нас да би то угрозило екологију и здравље становника", рекао је Алексић и додао да општина треба да има на уму пре свега здравље грађана, наведено је у саопштењу.

Алексић је изразио уверење да ће сви сложно стати иза одлуке којом се обуставља било какво ископавање.

"Трстеник је град металске индустрије, пољопривреде и туризма и не жели да постане рударски град", указао је Алескић.

Према његовим речима, на мање од километар од места где се планирају ископавања налази се извориште минералне воде "Мивела" и извориште Западна Морава из којег се Трстеник снабдева пијаћом водом.

"Поставља се логично питање: да ли нам је вредније здравље нашег становништва или финансијска средства која би донела ископавања", казао је он.

Алексић је подсетио да се следеће године планира изградња аутопута који ће проћи кроз целу територију општине Трстеник, што ће помоћи локалним произвођачима да њихови производи лакше доспеју на тржиште.

"Ако се дозволе ископавања, плашим се да ти производи неће бити конкурентни на тржишту, јер ће бити загађени", нагласио је он.

Сви учесници у расправи су се сагласили да целу ствар не треба политизовати, јер је питање судбине Трстеника, а не дневне политике.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару