Читај ми!

Још уља из Робних резерви

Наредне недеље ће Министарство трговине интервенисати са још 3.000 тона уља из Робних резерви, рекао министар Расим Љајић. Реална малопродајна цена литра јестивог уља од 180 до 200 динара, а килограма шећера 95 динара, кажу у Привредној комори Србије. Цена хлеба "сава" према анализама Министарства трговине треба да буде испод 50 динара за векну.

Министар спољне и унутрашње трговине Расим Љајић најавио је да ће наредне седмице Министарство интервенисати са још 3.000 тона уља из Робних резерви, углавном намењених мањим продајним објектима.

"Ми ћемо већ наредне седмице интервенисати са нових 3.000 тона уља, углавном намењених мањим малопродајним објектима и мањим општинама", рекао је Љајић приликом обиласка фабирке уља "Викторија оил" у Шиду.

Љајић је рекао да се нада да ће тиме тржиште бити стабилизовано, да ће се спречити даљи поремећаји и омогућити редовнио снабдевање уљем.

Министар трговине Расим Љајић је рекао да је договорено да роба из Робних резерви убудуће има посебне етикете, што ће "спречити злоупотребе које се ових дана дешавају, па се уље из Робних резерви, уместо на рафовима трговинских ланаца, појављује на тезгама пијаца широм Србије".

Љајић је додао да ће бити спречене и друге врсте злоупотреба од трговинских ланаца, који то уље могу да држе неко време на залихама, па да га онда продају по знатно већим ценама, од оних које су прописане Уредбом владе о малопродајним ценама уља и шећера.

Министар трговине је рекао да, када је реч о производњи, уља има више него довољно, али га у малопродајним објектима у појединим деловима земље нема у довољним количинама, а уља из Робних резерви нема уопште.

"Зато ћемо променити план прерасподеле", рекао је Љајић додајићи да су у првој фази уље углавном повлачили велики трговински ланци и дистрибутери.

Љајић је рекао и да су данас сви инспектори на терену, што ће омогућити и увид у то где уља има довољно, где је несташица изражена, а где уопште нема уља из Робних резерви, како би се појачала достава у оне општине где уље није ни стигло.

Нема разлога за страх, уља има довољно, род сунцокрета је негде 350.000 тона, што је довољно не само за домаће потребе, већ произилази и да има око 70.000 тона уља за извоз, рекао је Љајић.

Коментаришући одлуку о забрани извоза соје, шећерне репе и сунцокрета, министар је истакао да је намера била да се обезбеди редовност у снабдевању основним животним намирницима, пре свега уљем и шећером.

"И са том одлуком имамо проблема у снабдевању. Најозбиљније се носимо мишљу за бесцарински увоз уља, уколико не стабилизујемо тржиште у наредних неколико дана", рекао је министар.

Руководимо се, додао је, само тиме да спречимо несташице и велике скокове цене основних животних намирница. Љајић је додао да Министарство не може да утиче на цену у малопродаји, јер се оне формирају слободно на тржишту, зависно од понуде и тражње.

ПКС: Реална цена уља до 200, а шећера 95 динара

Саветник у Привредној комори Србије Војислав Станковић изјавио је да је реална малопродајна цена литра јестивог уља од 180 до 200 динара, а килограма шећера 95 динара.

Станковић је истакао да нема разлога за страх од несташице уља и шећера јер је понуда стабилна, а биланси су позитивни.

Пренете залихе уља су близу 80.000 тона, а од овогодишњег рода сунцокрета, уљаре ће моћи да произведу количину која ће моћи да подмири домаће потребе од око 80.000 тона, исто толико за извоз, а остаће и 60.000 до 80.000 тона пренетих залиха, казао је Станковић.

Производња шећерне репе омогућиће производњу 300.000 до 320.000 тона шећера што је, уз пренете залихе од око 100.000 тона, довољно за домаће потребе од око 120.000 тона и за извоз од 180.000 тона.

Станковић је нагласио да Робне резерве што пре треба да интервенишу са максималном количином уља и шећера да би се успоставила равнотежа на тржишту и отклонила психоза несташица.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару