Читај ми!

Близу договора о Железари

Велика руска компанија заинтересована да купи Железару Смедерево и да у покретање прозводње уложи више од 100 милиона евра, каже премијер Ивица Дачић. Договор веома близу, истиче Дачић. Премијер каже да је основни национални циљ заустављање пропадања економије.

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да је разговарао са представницима једне велике руске компаније заинтересоване да купи Железару Смедерево и да је договор веома близу.

Дачић је у изјави новинарима, после састанка са чланицама Америчке привредне коморе, изразио очекивање да ће питање Железаре бити решено до краја године и да ће држава наћи доброг партнера за ту компанију. Он је истакао да је држава заинтересована да задржи део власништва у Железари Смедерево - између 20 и 30 одсто.

Премијер није желео да прецизира о којој руској компанији се ради, истичући да ће јавност на њихов захтев о томе бити упозната када се потпише протокол о намерама.

Дачић је указао да је та компанија заинтересована да управља Железаром и уложи више од 100 милиона евра у покретање производње, али да још није сасвим извесно да ће до тог аранжмана доћи.

Он је истакао да је велики проблем што је Железара Смедерево компанија која у прошлости из разних разлога није доносила профит својим власницима и да је за активарање само једне пећи која је потпуно угашена потребно скоро пола године.

Дачић очекује да ће српски привредни гигант стати на ноге и да ће то питање бити успешно решено у оквиру добрих односа Русије и Србије.

Премијер је додао и да није превише срећан што је после повлачења "Ју ес стила", железара поново прешла у државно власништо, јер то представља велико оптерећење имајући у виду да држава исплаћује плате радницима, док је једна пећ угашена, а друга у режиму "тихог хода".

Зауставити пропадање економије

Дачић је рекао да је основни национални циљ Србије заустављање пропадања економије и да све остале циљеве, укључујући и европске интеграције и све унутрашње реформе, немогуће остварити без стабилизовања економских прилика.

Сви потези Владе усмерени су на мерe које ће зауставити пад економије, рекао је премијер и поновио да је приоритет владе битка за свако радно место.

"Требало би наградити свакога ко отвара ново радно место", поручио је Дачић на радном ручку који организује Америчка привредна комора.

Према његовим речима, у циљу поправљања економских прилика у Србији биће спроведено низ реформи.

Дачић је указао да су овогодишњи параметри веома негативни - велики буџетски дефицит, проблем пробијања законом одређење границе задуживања, нестабилна валута...

"Динар је валута која је можда највише ослабила у региону, за четири године за 53 одсто, имамо проблем са платама, које су готово најмање у региону - просечна је 350 евра, цена капитала највиша у региону, а стопа незапослености међу највишим у Европи око 25 одсто", навео је Дачић.

Зато је једини циљ Владе да се ти параметри промене, нагласио је премијер. Дачић је истакао да је циљ Владе да дефицит у буџету буде четири одсто или нижи од тога, и навео да ће он ове године износити нешто мање од седам одсто.

У том смислу, Дачић је подвукао да је Влада спремна да води политику стриктне контроле буџетског дефицита кроз рационализацију јавне потрошње уз повећање пореских прихода и поновио да се пред Србију не поставља дилема штедња или потрошња јер је и једно и друго неопходно.

Привлачење страних и домаћих инвестиција

Дачић је нагласио да је привлачење страних и домаћих инвестиција и стварање повољних услова за инвестирање такође циљ од националног значаја и позвао све инвеститоре да пријаве било какаве притиске или захтеве за давање мита и корупцију.

"Нико нема право да се у име Србије тако понаша и штети нациналним и државним интересима", нагласио је премијер.

Он је, међутим инвеститорима из САД и европских земаља поручио да новац није обојен и да су у Србију добродошли инвеститори из свих земаља у свету.

"Немојте се љутити на нас када тражимо инвестиције из Русије и Кине, и ви то радите, зашто бих ја мање волео Кину него што је воли Немачка", рекао је Дачић и навео да је Немачка недавно склопила послове у висини од 150 милијарди са Кином.

Дачић је додао да нико не треба да се љути зато што Кина улаже у изградњу термоелектране у Србији. "Дали су најбољу понуду, дајте и ви, па ћете добити посао. Немојте у економији да из политичких разлога тражите да добијете посао", поручио је Дачић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару