Заједничко планирање за бољи живот

За развој Европе, која је шаролика по економском развоју и стандарду живота грађана, потребно је да сви заједно планирају и програмирају велике пројекте, рекла је министарка Верица Калановић на конференцији европских градова и регија у Аустрији.

Министарка за регионални развој и локалну самоуправу Верица Калановић оценила је да је за развој Европе, која је данас шаролика по економском развоју и стандарду живота грађана, потребно да сви заједно планирају и програмирају велике пројекте.

Калановићева је у обраћању на Осмој Конференцији европских градова и регија, која се одржава у аустријском Графенегу, указала да је њена визија Европе визија мање шарене Европе у економском смислу и смислу стандарда људи који у њој живе.

"Видим Европу у којој су делови специфични, али који су у неком наредном периоду подједнако развијени. Знам да је за развој потребан новац, али чини ми се да није само новац потребан да би живели срећно, већ да заједно планирамо и програмирамо велике пројекте, поручила је Калановићева додајући да ће се радо укључити у такве пројекте јер је то добро не само за Србију, већ читав континент.

Министарка Калановић, која је говорила о изазовима регионалне транспортне инфраструктуре, је нагласила да инфраструктура мора бити стандард који је равноправан свима који живе на старом континенту. С тим у вези је објаснила да је Коридор 10, један од најважнијих у Европи, проглашен националним приоритетом Србије, јер постоји свест да је битан за Европу у целини.

"Постављајући као национални приоритет изградњу ове важне саобраћајнице реализовали смо тај пројекат од мађарске границе до Београда и у овом тренутку завршавамо два крака у дужини од 90 километара. Када смо постављали националне приоритете нисмо их постављали само уважавајући интересе грађана Србије, јер управо део ка Бугарској пролази кроз подручје слабо насељено, али је то за нас био национални приоритет јер смо сматрали да се ради о глобалној инфраструктури, која је обавеза и одговорност Србије, подвукла је Калановић.

Да се не би догодило да, на пример, Коридор 10 буде, на другој страни границе Србије настављен једном траком, потребно је да земље сарађују у планирању и програмирању.

Такође је указала да је путна инфраструктура битна и за економски развој региона и подизање стандард људи који у њима живе, пошто инвеститори прате добре путеве.

Немојмо да 2000.година које смо уложили у Европу потрошимо сада тапкајући у месту. Дајте да заједно планирамо и програмирамо путне инфраструктуре у овом делу Европе, нагласила је Калановић.

На скупу, у организацији Института европских региона (ИРЕ), уз подршку највиших институција Европске уније, учествује више од 250 представника локалних и регионалних власти, европских и других институција из више од 20 држава Европе.

Овогодишња конференција се одржава под мотом "Превазилажење регионалних диспаритета" у областима здравствене заштите, финансијских стратегија на нивоу општина и регија, енергије као и транспортне инфраструктуре.

Прел: Економски јаки региони, јака Европа

Председник највеће аустријске покрајине, Доње Аустрије, Ервин Прел оценио је да коме је стало до веће Европе мора бити свестан да региони морају имати већу улогу, те да само уз економски јаке регионе можемо имати и јаку Европу.

"Јединство региона је предуслов да Европа може бити успешна у суочавању са изазовима будућности, нагласио је Прел затраживши развој политике подстицаја како би се превазишли диспаритети региона.

Подунавски регион је, како је додао, јако важан за Европу, али је и даље обележен нестабилношћу и социјалним диспаритетом, које треба решити.

Председник ИРЕ Франц Шасубергер подвукао је да је само прекограничном сарадњом могуће водити успешну регионалну политику. Међутим, он је указао да постоји диспаритет у нивоу развоја региона, због чега је потребна солидарност у превазилажењу тог диспаритета.

Шаусбергер је указао да, на пример, у Србији постоје велике разлике у развоју региона.То, како је објаснио, захтева добро развијене и обучене регионалне власти, како би израдили добре пројекте за које би могле добити финансијску подршку ЕУ. Такође је истакао да је услед економске кризе дошло до покрета против регионалних и локалних структура уз тврдњу да су прескупе и жељу да смање регионалну демократију.

Заменик председник Европске инвестиционе банке Антон Роп рекао је да су изазови у Европи можда глобални, али да се одговори траже још увек локално. Он је указао да постоји и различити ниво кризе у различитим деловима Европе.Даљи развој региона и градова мора остати један од главних основа наше економске стратегије у времену суочавања са изазовима кризе.

Европски комесар за политику здравства и потрошача Џон Дали говорио је о безбедности намирница, истичући да храна коју једемо мора бити безбедна. Европа мора, како је нагласио, улагати већа средства у области које одржавају грађане здравим, а не њиховом лечењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару