Читај ми!

Радијатори празне новчанике

Од идућег месеца с почетком сезоне и скупље грејање. Рачуни грађана у већини места биће увећани у просеку за хиљаду динара.

Иако се лето не предаје, увелико се прича о грејању, и то највише о ценама. Званично, грејна сезона почиње 15. октобра, па је већина локалних самоуправа већ одобрила својим топланама поскупљење.

Од идућег месеца, грејање ће у већини градова бити скупље 15 до 20 одсто, у Београду 18,5 одсто. Тамо где је поскупело рачуни ће бити увећани у просеку за око 1.000 динара. 

Већина топлана није дизала цене годину дана. Одобрени проценат поскупљења је, кажу, упола мањи од реалног. Из цене грејања 60 до 70 одсто иде на набавку енергената. Само је мазут скупљи 170 одсто, а већина још није платила гас од прошле зиме. Грејање из даљинских система добија трећина грађана Србије и највише их је у престоници.

"'Београдске електране', предузеће које испоручује топлотну енергију, троши готово и до трећине укупног гаса које увезе Србија. Енергенте можете набављати само ако претходно измирите обавезе. Имајући све то у виду, ми смо и ове године принуђени да доносимо парцијалне одлуке", рекао је Марко Станојевић, директор Управе за енергетику Београда.

У Удружењу топлана траже системско решење, да Влада што пре усвоји методологију трошкова грејања како би се знало колико кошта киловат-сат топлотне енергије.

"Дошли бисмо до врло јасних и транспарентних трошкова колико грејање кошта. Више никаквих калкулација не би било да ли ће неко некоме да одобри овакву или онакву цену, једноставно постаје јасно, трошкови су толики, то заправо толико кошта и то толико мора да се плати", каже Дејан Стојановић, председник УО Удружења топлана Србије.

"Да ли ће неко у оквиру те цене, која је економска, тржишна, како год је назвали, да даје  субвенцију, то је већ друго питање", каже Стојановић.

Министарка енергетике каже да разуме проблеме топлана и да ће они брзо доћи на дневни ред, јер се залаже за наплату грејања по утрошку. Међутим, док се то не деси, опомиње их да воде рачуна колико дижу цене, јер грађани сада не могу да плаћају тржишне цене.

"Можемо ми да причамо о цени која је тржишна, али се топлане не понашају тржишно, нити су у могућности да се понашају тржишно. Дакле, онда када будемо имали топлане које ће бити тржишно оријентисане и тако се и понашати, онда можемо да говоримо о таквим ценама", каже министарка енергетике, развоја и животне средине Зорана Михајловић.

"Ако смо на неки начин ограничили и ЕПС и "Србијагас" у смислу повећања цене електричне енергије и гаса до краја године, не видим зашто да се то не деси и са топланама, имајући у виду да ће држава да им помогне да се обезбеде мазут", каже мнинистарка.

После овог поскупљења месечно ћемо за грејање издвајати у просеку 1.000 динара више. Грађани већ праве рачунице јер и тамо где за сада нема повећања цена, октобарски рачуни за грејање свакако ће бити увећани за износ ПДВ-а.

Ако је за утеху, већина топлана најављује да ће, ако буде хладно, редијатори бити топли и пре почетка званичне грејне сезоне.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару