Читај ми!

Од Мајкрософта до рециклаже

Само петина од 66 милијарди долара богатства Била Гејтса везана је за Мајкрософт, пише магазин "Форбс". Магазин наводи да се Гејтс све више бави рециклажом и одвожењем смећа али и трансакцијама на берзама.

Богатство Била Гејтса, познатог по милијардама, које је зарадио преко "Мајкрософта" и по филантропском раду, више није везано за његову светски познату компанију већ за ивестициону компанију "Каскејд", која се бави одвожењем смећа и рециклажом, а о којој се на зна много, пише магазин Форбс.

Гејтсових 66 милијарди долара зараде више није толико везано уз његову познату компанију.
Магазин Форбс пише да Гејтсова нето вредност више није везана за положај на берзи компаније коју је основао пре 37 година.

Због редовне продаје деоница, "Мајкрософт" данас чини само једну петину Гејтсове имовине.
Када је Форбс прошле године састављао топ листу 400 најбогатијих Американаца, тада је тај удео износио четвртину Гејтсове имовине.

Остатак Гејтсовог богатства је заправо везан уз инвестициону фирму "Каскејд", чије се седиште се налази у Киркланду, савезној држави Вашингтон, до којег се брзо може стићи из седишта "Мајкрософта" у Ричмонду.

О Каскејду се не зна много, пише Форбс, али из њихових инвестиционих позиција може се видети како се најбогатији човек у САД клади на берзи.

Можда помало изненађујуће, Гејтс фаворизује досадна улагања у стилу Ворена Бафета, попут диверзификације имовине. Ове године, на пример, Гејтс је купио деонице 'Рипаблик сервиса', који окупља 334 компаније које се баве одвозом смећа, 191 активно одлагалиште и 74 постројења за рециклажу.

Гејтс је неко време био велики деоничар у овој компанији, а ове је године повећао је свој удео за 16 одсто и сад има око 2,2 милијарде долара вредних деоница". Гејтс је за 17 одсто повећао свој удео у мрежи ауто дистрибутера "Аутонејшн", чиме његов укупан удео у вредности деоница износи 680 милиона долара.

Велики део Гејтсовог богатства чини и удео у фирми "Еколаб" која се бави специјализованим хемикалијама које се користе за чишћење, а клијенти су велике компаније које се баве храном, за које обезбеђују поштовање хигијенских прописа, попут "Пепсија", "Нестлеа", "Мекдоналдса", у којој има 1,8 милијарди долара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару