Читај ми!

Лоши сигнали на тржишту мобилне телефоније

Бивши генерални директор "Теленора" у Србији Ћел Мортен Јонсен каже да се ситуација у мобилној телефонији мења, па се, после великог раста постпејд корисика, људи враћају на припејд рачуне. То је сигнал за опрез, каже шеф "Теленора" за пословање у Европи.

Србија има добре изгледе да се врати на економски раст, али уз фискалну дисциплину и јасан курс за привалачење страних инвестиција, оценио је шеф норвешке телекомуникационе компаније "Теленор" за пословање у Европи Ћел Мортен Јонсен.

Јонсен, који је био и генерални директор "Теленора" у Србији и председник Савета страних инвеститора, рекао је агенцији Бета да је тешко оценити када ће поново доћи до раста бруто домаћег производа пошто је у току други талас кризе, а Србија има и нову владу.

После избора, истакао је, потребно је "мало времена" да домаћи и страни инвеститори процене каква ће бити политика нове владе, али и да се промовише и повећа извоз.

Јонсен је оценио и да Србија има и проблем с корупцијом. "Смањење корупције је веома важно за нормално функционисање економије", рекао је Јонсен, указавши да постоје и државе са много већим степеом корупције од Србије.

Извршни потпредседник норвешске телекомуникационе групе у којој је већински власник држава, оценио је и да је веома важно имати државно или домаће власништво у области као што је банкарство, али да ниједној држави није потребно да има националну авиокомпанију.

Јонсен је рекао и да ће повратак на економски раст у Србији позитивно утицати и развој тржишта мобилних комуникација.

"Ситуација у мобилној телефонији се мења, и после великог раста постпејд корисика, дошло је до смиривања и људи се враћају на припејд рачуне. То је сигнал опрезности због економске неизвесности и индикатор лошег стања у економији", рекао је Јонсен.

Он је упозорио да ће стопе раста које су до сада бележили Теленор и Вип мобајл, бити много ниже због лоше макроекономске ситације у Србији.

Јонсен је истакао и да је Теленор у 2011. години према приходима у мобилој телефонији преузео прву позицију на српском тржишту и додао да је за то делом залужна и неизвесност око будућности Телекома Србије. "Тај тренд ће се наставити јер се поново прича о продаји Телекома и новом менаџменту", рекао је Јонсен.

Ћел Мортен Јонсен је казао да у тренутној ситуацији компанију Вип мобајл види као главног конкурента Теленору на српском тржишту јер се такмиче у истом сегменту тржишта мобилних комуникација.

Шеф Теленора за пословање у Европи је изразио наду и да ће нова српска влада наставити да постепено либерализује телекомуникационо тржиште.

Према подацима Народне банке Србије, "Теленор" је почетком 2012. повукао 122,7 милиона евра из Србије. Јонсен каже да је повучен део профита накупљен током низа година и да је време за ту операцију договорено у отвореном дијалогу са НБС и Владом Србије.

Како је додао, сваки инвеститор жели да поврати уложени новац, а Теленор од инвестирања огромне суме новца у Србији 2006. године (1,5 милијарди евра) није повукао ни динара током дугог периода. "Повлачење се неће наставити на том нивоу и Теленор жели да настави профитабилно пословања у Србији", казао је Јонсен агенцији Бета у седишту Теленора у Ослу.

Телекомуникациона група "Теленор" има укупно 150 милиона корисника кроз компаније у Норвешкој, Данској, Шведској, Србији, Мађарској, Црној Гори, Пакистану, Малезији, Тајланду, Бангладешу и Индији, а поседује и мањински удео у руском Вимпелкому.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару