Читај ми!

Стиглиц: Европа имитира Америку

Амерички нобеловац Џозеф Стиглиц каже да је Европа у бољој економској ситуацији од САД, али да европске земље неће завршити добро ако наставе да имитирају политику Сједињених Америчких Држава.

Ако европске земље наставе да имитирају политику Сједињених Америчких Држава неће завршити добро, изјавио је нобеловац Џозеф Стиглиц и истакао да би било боље да се окрену политици коју воде скандинавске земље.

Стиглиц је у својој књизи Цена неједнакости упозорио је на друштвену неједнакост као један од највећих проблема западне цивилизације.

Нобеловац је у интервјуу Јуроњузу рекао да је Европа тренутно у бољој економској ситуацији од оне у којој се налазе Сједињене Америчке Државе, али и да из кризе неће изаћи ако европски лидери буду ишли стопама САД, како то сада чине.

"Забрињава ме што неке земље у Европи имитирају Америку. Пре 30 година Велика Британија је, на пример, била просечна по неједнакости међу индустријским земљама. Данас је она на другом месту одмах иза Сједињених Држава", истакао је Стиглиц.

"Још постоје земље, као неке скандинавске, код којих је економија јака, а које живе у друштву једнакости и једнаких могућности. Али, европске земље не следе њих већ Сједињене Америчке Државе, а то ме веома забрињава", рекао је Стиглиц.

Он је оценио да мере штедње које европске земље заговарају само продубљују јаз друштвене неједнакости.

Стиглиц је упозорио да потражње већ сада готово нема. Када нема потражње, ни економија не може расти. При том, расте незапосленост, пада вредност плата, а резови се спроводе и на социјали.

Стиглиц је истакао да европске земље не смеју изгубити из вида чињеницу да је слаба економија узроковала дефицит, а не обрнуто. "Приоритет мора бити потстицање економског раста. То се може постићи на бројне начине, инвестирањем државе у инфраструктуру, технологију, образовање", рекао је Стиглиц.

Како би се ослободио новац за улагање, Стиглиц предлаже обједињавање дуга и сматра да је једина институција која може брзо повући квалитетне потезе Европска централна банка.

Ова банка требало би да по повољним условима откупљује обвезнице угрожених земаља и тако им омогући средства за инвестиције које ће потстакнути раст. Но, то не сме условљавати новим мерама штедње, истакао је Стиглиц.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару