Читај ми!

Социјални програм у параћинској стаклари

У оквиру социјалног програма, Српску фабрику стакла из Параћина напустило 480 радника. Према ранијим најавама, у Стаклари би требало да остане до 850 радника.

Из Српске фабрике стакла у Параћину добровољно је, уз социјални програм од 300 евра по години стажа, отишло 480 радника и њима је фабрика исплатила око 5,4 милиона евра.

Стаклара тренутно има 1.167 радника, а нови бугарски власник раније је најавио да би у фабрици требало да остане око 800 радника.

Представник власника Нихад Ћорагић рекао је да ће сви који желе да раде, уз преквалификацију, моћи да остану, али да им радно место не може бити загарантовано.

"Посао никоме није загарантован, укључујући и мене. Сви се боримо да посао задржимо и да зарадимо плату. Нова технологија оправдава овај број радника ако успешно заврше програм преквалификације", казао је Ћорагић.

Власник је предвидео да би на новој опреми, која ће да се уведе, требало да ради од 800 до 850 људи. "Треба урадити квалитетну преквалификацију, јер нова технологија не трпи импровизације. Све је компјутеризовано и тачно се знају процедуре. Зато ће сви проћи едукацију на разним нивоима", навео је Ћорагић.

Он је додао да ће Стаклара можда хонорарно ангажовати неке раднике који су отишли из фабрике, за поједине специфичне програме, попут ручне израде кристалног стакла. Ћорагић је најавио и запошљавање педесет младих инжењера и додао да ће у року од десет дана почети стручни део селекције.

Нови власник је, како истиче, испунио обавезе према држави и радницима и додаје да ће све остале обавезе из уговора до краја бити испуњене. "Зараде се исплаћују редовно, а деблокирани су сви рачуни компаније, тако да ће од данас моћи нормално да се послује'', најавио је Ћорагић.

Иако је држава била у обавези да учествује са 140 евра на име социјалног програма за сваког радника, нови власник је исплаћивао свих 300 евра по години стажа. Ћорагић каже да ће власник та дуговања касније решити са државом и да је сада било најважније да се смањи број радника због смањења трошкова фабрике.

"Просечан минус фабрике био је око 1,2 милиона динара месечно", истакао је Ћорагић. Он је најавио и да ће власник, иако је по уговору у обавези да инвестира 22 милиона евра, у Стаклару уложити 103 милиона евра.

Конзорцијум бугарских фирми "Рубин" и "Глас индустри" потписао је крајем марта документ о преузимању 63 одсто власништва у Српској фабрици стакла из Параћина од "Србијагаса" по цени од 35 милиона евра.

Бугарски власник планирао је да у наредном приоду инвестира у модернизацију фабрике обавезних 22 милиона евра. Међутим, инвестиције у фабрику у којој је технологија застарела биће дупло веће.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару