Суша утиче на припреме за сетву

У сушној години је потребно користити нове технологије како би се земља правилно припремила за јесењу сетву. Осим правилне припреме, важно је одабрати и право семе и вештачко ђубриво.

Овогодишња суша донела је велике главобоље пољопривредницима. Род је умањен, па су многи на губитку. Оно што их сада брине, јесте како да обаве јесењу сетву. Најважније је да правилно припреме земљиште.

Како ће произвођачи земљу припремити за сетву, зависи од врсте земљишта, али и од машина које поседују. Донедавно, подразумевало се да се најпре оре, па тањира. У овако сушним годинама чини се да то није право решење. Разлог је што се приликом орања одваљују велике грудве, које је касније тешко уситнити. Таквом земљишту ни киша не значи много.

"То вам је исто као када бисте сунђер стисли и ставили га у посуду с водом и извадили сунђер када га пустимо у њему не би било ништа. Збијено земљиште нема капацитет за пријем воде", објашњава Никола Шкрбић из Пољопривредне стручне службе у Панчеву.

Показало се и да изузетно сува земља уништава и најсавременије плугове. Директор производње ПКБ корпорације Ратко Томић каже да долази до ломова машина, поједини склопови на плуговима пуцају па су били принуђени да прескачу те површине.

Да би се у овако екстремним годинама, кад је суша велика, земља правилно припремила за јесењу сетву потребно је применити нове технологије. То значи да се уместо класичног орања пређе на конзервацијски начин обраде земље - тањирачама или неким новим машинама.

"Није питање да ли хоћемо или нећемо, ми морамо да пређемо на нов начин рада, јер и земљиште се мења, све је мање стајњака, биљних остатака, мења се структура земљишта тако да морамо да се прилагођавамо биљкама које сејемо", каже пољопривредник из Омољице Сава Лазаров.

Конзервацијском обрадом остаци биљака се распоређују на површини земље и тако спречавају да се она загрева и изгуби и оно мало преостале влаге. Ако се за припрему земље користи тањирача, најбоље би било да предусев за пшеницу буде сунцокрет. Тада може да се уштеди и до 40 одсто горива и времена за припрему, а и резултати су бољи.

"Једне године смо имали баш пола урађено на класичан начин, плугом, а пола конзервацијском обрадом и било је за 20 одсто већи принос на тањирано него на оран", каже пољопривредник из Омољице Драган Барајић.

Осим правилне припреме, важно је и одабрати право семе и вештачко ђубриво. Без обзира на екстремно високе температуре које смо ове године имали, стручњаци кажу да сетву не треба померати. Најоптималније би било да се пшеница посеје између 1. и 10. октобра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару