Читај ми!

Трговачка марка, јефтинија роба

Због добро односа цене и квалитета, купци све више купују производе са трговачком робном марком, који се могу наћи у продавницама већих трговинских ланаца. Такви производи су јефтинији за 15 до 40 одсто.

Банкрот оптерећује и просечног српског потрошача. Зато се све чешће одлучује за јефтиније производе. На домаћем тржишту све је више приватних, или трговачких робних марки. Без звучног имена, пристојног квалитета и прихватљиве цене.

Производи трговачке или приватне робне марке јефтинији су од 15 до 40 одсто од брендираних производа, а потрошачи у Србији предност све чешће дају управо њима.

Грађани кажу да воле да пробају трговачке робне марке и уколико им се допадне квалитет све их чешће купују. Разлог је што су познати брендови скупљи, а купцима је цена све важнија при одласку у продавницу.

Мали произвођачи најчешће раде за велике трговце, а њихови производи продају се као трговачка робна марка. Трговци брину о транспорту, пласману и маркетингу, што снижава трошкове производње и осетно смањује малопродајне цене.

У укупној продаји у Србији производи приватне робне марке учествују са 3,6 одсто. У Бугарској их има три пута више, у Хрватској пет, а у Мађарској чак седам и по пута више него у Србији.

"За потрошаче који нису оптерећени маркираним производима трговачке робне марке су сасвим добар избор како због повољнијих цена, тако и због широког асортимана. За малопродају то је добро, зато што могу релативно лако да дођу до широког асортимана датих производа, а за саме произвођаче који снабдевају малопродају то је добар начин да имају релативно сигуран пласман", каже економиста Горан Николић.

Под трговачком робном марком највише је прехрамбених производа, следе производи за личну хигијену, потом кућна козметика и на крају пиће.

"Када су у питању наши објекти, приметно је да производи под приватном робном марком имају раст продаје у последња три месеца. Свакако очекујемо да са свим овим поскупљењима која се дешавају, а која нису мала, да се наши потрошачи све више окрећу оним производима који им пружају оптималан однос цене и квалитета и једноставно пружају им уштеду при свакој куповини", каже Марко Даковић из представништва "Делеза" за Србију, БиХ и Црну Гору.

Очекује се да ће наредних година учешће приватних робних марки у трговинама све више расти и да ће тај сегмент продаје бити све занимљивији трговинским ланцима у југоисточној Европи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару