Читај ми!

Скупља техника због повећања ПДВ-а

Рачунари и пратећа опрема, бела техника и кућни апарати поскупеће од 1. октобра, због раста ПДВ-а за два одсто. Раст ПДВ-а највише ће погодити грађане.

Од 1. октобра, због раста ПДВ-а за два одсто поскупеће рачунари и пратећа опрема, бела техника и кућни апарати. Колико ће цене бити више зависи од односа евра и долара, јер се већина робе производи у Кини, која цене рачуна у доларима, затим од курса динара и од тржишне конкуренције.

Ни са повећањем ПДВ-а на 20 одсто нећемо имати једну од највиших стопа у Европи. У Пољској на пример ПДВ износи 23 одсто, у Хрватској 25, а у Мађарској 27 одсто. Произвођачи су спремни да ублаже могући раст цена.

Менаџер компаније "Леново" Ђорђе Стојановић не очекује да ће се цене рачунара, уколико буде повећања ПДВ-а за два посто, драстично променити, јер ће, како каже тај трошак највероватније пасти на терет произвођача и дистрибутера у Србији.

Раст ПДВ-а највише ће погодити грађане. Колико ПДВ може подићи цене робе зависи и од трговаца, који могу да своје губитке превале на потрошаче користећи монополистички положај.

Молош Миленковић из "Репромаркета" каже да ће у суштини у будућем периоду грађани ће плаћати скупље два одсто.

"Ми као велепродаја, увозници имамо тај проблем што авансно плаћамо за цео контингент робе коју увеземо ПДВ, тако да је једина разлика код нас што ћемо више новца морати да издвојимо у старту", каже Миленковић.

Мада треба покрити нове више цене набавке, раст цена донео би више штете него користи трговцима, јер је продаја рачунара и опреме, технике и кућних апарата већ знатно опала, сматрају надлежни.

Министар спољне и унутрашње трговине Расим Љајић не очекује повећање цена беле технике. "Сигурно да ће га бити, али не очекујем неко значајно повећање због повећања стопе ПДВ-а", каже Љајић.

Сва техничка роба и рачунари од октобра биће скупљи, те планирану куповину треба обавити до тада. Трговци кажу да ће многе радње продавати робу по старим ценама и у октобру, док им произвођачи не доставе нове ценовнике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару