Читај ми!

Велике уштеде од укидања намета

Грађани и привреда уштедеће годишње око 5,7 милијарди динара укидањем само 16 парафискалних намета, саопштио НАЛЕД. Укидање укупно 138 од 371 непореских давања, представља први значајан резултат кампање "Питајте када", коју је подржао и РТС.

У другој групи парафискалних намета, чије је укидање одобрила Влада Србије, нашле су се још 63 непотребне таксе и накнаде, а само њих 16 донеће привреди и грађанима уштеду од 5,7 милијарди динара на годишњем нивоу, саопштила је Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД).

Највећи издатак у том пакету је годишња накнада за моторна возила, тракторе и прикључна возила која за 2011. годину износила 1,48 милијарди динара.

Следе накнада за загађивање животне средине која се односи на моторна возила (1,43 милијарде динара) и накнада за заштиту, коришћење и унапређивање општекорисних функција шума, познатија као "шумарина" (866 милиона динара).

Укидање укупно 138 од 371 непореских давања, представља први значајан резултат кампање "Питајте када", коју је подржао и РТС.

За многе ће добра вест бити и укидање десет такси које наплаћују основни судови. Неке од њих, попут "таксе за покушај поравнања" и "таксе за приговор пребијања" кретале су се, у зависности од вредности спора, од 1.900 до 97.500 динара.

С обзиром на то да Влада Србије планира укидање Агенције за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност, престаће да важи и једанаест накнада из њене надлежности од којих су неке биле изузетно високе.

Престаће да важи и шест сливних водних накнада за физичка и правна лица од којих су оне за шумско и пољопривредно земљиште грађанима односиле више од милијарду динара годишње.

На списку за укидање је и накнада за изградњу склоништа наметнута свима који граде неки објекат и која је прошле године инвеститоре коштала 322 милиона динара.

Међу највећим "губитницима" које ће погодити укидање одређених накнада биће Агенција за привредне регистре (осам накнада), Фонд за ванредне ситуације (пет накнада), Путеви Србије (четири), Агенција за хемикалије, Србијаводе (Воде Војводине) и Фонд за воде (по три).

Након усвајања НАЛЕД-ових предлога за укидање парафискалних намета следи рад на елиминисању непотребних бирократских процедура, бржем издавању грађевинских дозвола и усвајању подзаконских аката који ће олакшати примену важних системских закона.

Кампања "Питајте када" покренута је у јуну са циљем да обавеже надлежне органе да кажу када ће урадити све што је потребно за поправљање пословног амбијента.

Грађани и привредници до краја године на сајту НАЛЕД-а могу да пријављују бирократске препреке које им отежавају рад и стварају трошкове.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару